maandag 15 oktober 2012

Kredietverlening bedrijfsleven blijft punt van zorg

                  
Uit onderzoek blijkt dat voor het eerst sinds de crisis van 2008 de kredietverlening aan het mkb niet meer groeit. Kredietverlening tot € 250.000 is over de jaren 2010-2011 gekrompen.

De Tweede Kamer had om het onderzoek van de banken gevraagd. Minister Verhagen (EL&I) heeft de bevindingen vorige week naar de Kamer gestuurd. De belangrijkste reden voor de stagnatie is dat bedrijven door de crisis minder investeren, waardoor de vraag naar financieringen afneemt. Anderzijds is de financierbaarheid van het midden- en kleinbedrijf verslechterd door de aanhoudende crisis. Kredietaanvragen worden daardoor kritisch beoordeeld door banken. De garantieregelingen (BMKB en GO) van het ministerie van Economische Zaken Landbouw & Innovatie bieden hier een goed antwoord op. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn daarom verheugd met het besluit van minister Verhagen om het budget voor de BMKB voor 2012 en 2013 te verhogen tot 1 miljard euro en om de garantieregeling van grotere bedrijven (GO) met een jaar te verlengen.

Aandacht Zij juichen het bovendien toe dat de borgstellingsregeling voor het mkb nu ook wordt opengesteld voor alternatieve financiers zoals oud-ondernemers en vermogende beleggers. Gezien de moeizame financiering van kleinere leningen (tot 250.000 euro) is het noodzakelijk dat hier extra aandacht voor komt. VNO-NCW en MKB-Nederland steunen EL&I bij gesprekken met alternatieve financiers voor het mkb. Nieuw financieringsaanbod kan de concurrentie voor dit deel van het bedrijfsleven vergroten. Maar ook moet het MKB+-Innovatiefonds zo snel mogelijk operationeel worden om voldoende risicodragend vermogen beschikbaar te krijgen, in aanvulling op het innovatiekrediet.

GroeibrekerZorgen zijn er ook dat de kredietverlening een spelbreker wordt wanneer de economie weer aantrekt en bedrijven gaan investeren. Banken kunnen dan, door de stapeling aan regelgeving die op hen afkomt, mogelijk niet aan de vraag naar financieringen voldoen. Een beperkte beschikbaarheid van kredietverlening aan bedrijven mag geen groeibreker worden. Nederland heeft met de beschikbaarheid van een enorm pensioenvermogen unieke en ruime mogelijkheden de banken te ontlasten van de hoge hypotheekschuld op hun balansen. Dit kan de broodnodige ruimte geven voor kredietverlening. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de minister van Financiën op in overleg met banken, bedrijfsleven en pensioensector zo spoedig mogelijk een plan uit te werken om de financieringsproblematiek in de financiële sector te verlichten.

vrijdag 12 oktober 2012

Krediet voor MKB-ers wordt duurder en schaarser


De verhoging van de bankenbelasting zal vooral door het Midden- en Kleinbedrijf gevoeld worden. Kredietverlening wordt duurder, aldus ABN Amro
 Dat stelt Hans Hanegraaf, algemeen directeur Bedrijven bij ABN Amro, vrijdag, in Het Financieele Dagblad.
De bankenbelasting is afgelopen mei, als onderdeel van het Lente-Akkoord, door de Tweede Kamer verhoogd naar 600 miljoen euro. Over kortlopende schulden moeten banken 0,044 procent belasting gaatn betalen en over langlopende schulden 0,022 procent.
 Eén en ander kost ABN Amro volgens Hanegraaf 100 miljoen euro per jaar. Het gevolg is dat er minder kan worden uitgeleend aan MKB-bedrijven en dat de tarieven waartegen ABN Amro uitleent omhoog gaan, aldus de bankier. Eerder wezen ING en Rabobank al op de negatieve gevolgen voor bedrijven en consumenten.
 Hanegraaf zegt verder dat de bank al ver is met het reorganiseren van de afdeling van de bank die zich richt op klanten met een omzet kleiner dan 30 miljoen euro.
 Veel ondernemers klaagden in het verleden over het feit dat hun accountmanager wel heel vaak wisselde. "Accountmanagers wisselen minder snel van positie", stelt Hanegraaf in de krant. Daarnaast hoeft een accountmanager nu nog maar 40 in plaats van 400 MKB-klanten te bedienen.
 Bank strenger met kredietaanvragen
Hanegraaf geeft tegenover het FD aan, dat de bank strenger kijk naar kredietaanvragen, en bijvoorbeeld commercieel vastgoed niet meer tot 90 procent van de waarde gaat financieren voor ondernemers, zoals in het verleden wel is gebeurd.
 ABN Amro heeft een marktaandeel van 25 procent op de markt voor financiering van het Midden- en Kleinbedrijf, stelt Hanegraaf. Circa 15 procent van de MKB-portefeuille valt onder de afdeling Bijzonder Beheer, waar risicogevallen worden ondergebracht. "Zij helpen 85 procent van de bedrijven er weer bovenop", aldus de ABN Amro-directeur tegenover het FD. Wel voorziet de bank een toename van de voorzieningen voor probleemgevallen. Bron nu.nl

.