woensdag 24 februari 2010

BBMKB-regeling

Wat is het BBMKB?

Een ondernemer kan gebruikmaken van het BBMKB wanneer hij een krediet aanvraagt, maar de bank hem geen lening wil geven omdat het bedrijf te weinig zekerheden kan bieden zoals gebouwen of machines. Wanneer de ondernemer in aanmerking komt voor de regeling, staat het Rijk borg voor zijn lening. Mocht het bedrijf financieel onderuit gaan, dan keert de overheid een deel van de lening uit aan de bank.

De looptijd van een borgstelling is maximaal zes jaar en is alleen bestemd voor kapitaalbehoeftes met een zakelijk karakter. Beleggen met het geld is bijvoorbeeld niet toegestaan.
Wie komt er voor het BBMKB in aanmerking?
Een bedrijf kan gebruikmaken van de regeling wanneer:
􀂃 er maximaal 250 werknemers in dienst zijn;
􀂃 er voldoende toekomstperspectief is wat betreft rentabiliteit en continuïteit;
􀂃 de te verwachten cashflow voldoende is om toekomstige rente- en aflossingsverplichtingen aan de bank te kunnen voldoen.
Ondernemers kunnen geen gebruik maken van de BBMKB-regeling als:
􀂃 zij een vrij beroep uitoefenen in de medische sector;
􀂃 hun toetreding tot de markt in belangrijke mate door de overheid wordt bepaald zoals advocaten, notarissen en dierenartsen;
􀂃 meer dan 50% van de jaaromzet voortkomt uit de land- en tuinbouw en visserij;
􀂃 zij actief zijn in het bank-, verzekerings- of beleggingswezen of actief in de verwerving, vervreemding, de ontwikkeling, het beheer of de exploitatie van onroerend goed.
􀃆
Het Besluit Borgstelling MKB-kredieten (BBMKB) is een regeling die de kredietverlening aan het mkb stimuleert. De regering staat garant voor zekerheden die een ondernemer ontbeert terwijl zijn bedrijf wel goede toekomstperspectieven heeft. De regeling is als gevolg van de crisis verruimd waardoor meer ondernemers er gebruik van kunnen maken. Begin 2010 heeft minister Van der Hoeven tijdelijk nog eens het garantiepercentage voor niet startende bedrijven verhoogd. De verruimingen gelden tot eind 2010.
BBMKB-regeling
Bedrijven doen een beroep op het BBMKB tegelijk m
Hoe kan een bedrijf gebruikmaken van het BBMKB?
et het aanvragen van een lening bij de regionale vestiging van een bank. De bank vraagt de borgstelling aan en SenterNovem, een organisatie die verbonden is aan het ministerie van economische zaken, beslist of het borgstellingskrediet wordt verleend en onder welke voorwaarden.

Zowel bij bestaande als startende mkb-bedrijven staat de overheid voor 80% garant bij een lening van maximaal €250.000. Voor kredieten boven dit bedrag, met een maximum van €3 miljoen, geldt een garantiepercentage van 50%. Voor leningen boven dit bedrag kan een ondernemer beroep doen op de Garantie Ondernemersfinanciering (GO).
Voor de borgstelling betaalt de bank aan de overheid eenmalig een provisie tussen de 2 en 3,6 procent (afhankelijk van de looptijd) van de hoofdsom. De bank berekent deze provisie door. De hoogte van de garantstelling is afhankelijk van de hoogte van de lening.


U kunt mij direct contacten op 06 57 99 87 81 of martijn.boer@havendijk.nl  Ik werk samen met mijn collega's in de vestiging Gorinchem waarbij ons werkgebied de plaatsen Dordrecht-Gorinchem-Vianen-Raamsdonkveer-Leerdam omvat. Ik ben cum laude afgestudeerd als Register Adviseur Bedrijfsopvolging (RAB) en daarmee gecertificeerd adviseur in bedrijfsoverdracht. Door mijn jarenlange ervaring en kennis van bedrijfsovernames en financieringen gecombineerd met mijn bedrijfskundige achtergrond, ben ik inzetbaar als adviseur bij bedrijfsovernames, financieringen, businessplannen en als klankbord voor u als ondernemer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten