donderdag 18 maart 2010

Garantie Ondernemingsfinanciering biedt nu nog ruimere toepassingsmogelijkheden

In mijn vorige blog heb ik reeds bericht over de interessante mogelijkheden om met de tijdelijke regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) krediet te verstrekken. Recentelijk zijn de mogelijkheden verder verruimd. De overheid komt hiermee tegemoet aan wensen van bedrijven om waar mogelijk ondersteuning te bieden tijdens de crisis.

De GO-regeling is verlengd tot eind 2010 en heeft een aantal verruimingen gekregen. De verstrekking onder GO-garantie is verhoogd van € 50 miljoen naar een maximum van € 150 miljoen. Verder is de zogenaamde Fresh Money-eis verruimd. Zo wordt het onder voorwaarden mogelijk voor een bank om de positie van een andere bank over te nemen.
Ook wordt herfinanciering met een garantie door dezelfde bank in bepaalde gevallen mogelijk gemaakt. Voorwaarden zijn:
• Er is een aantoonbaar belang voor de continuïteit van de onderneming.
• De bank blijft een substantieel risico lopen.
• Er mag dus geen sprake zijn van doelbewust afwentelen van bestaande risico’s op de staat. Voor nadere uitleg van deze voorwaarden verwijzen we u naar AgentschapNL (voorheen SenterNovem): het agentschap van de overheid die met de uitvoering is belast. Zie ook senternovem.nl.

Deze wijzigingen vergroten de toepassingsmogelijkheden van de regeling aanzienlijk. Het deels loslaten van de Fresh Money-eis heeft tot gevolg dat bij de beoordeling door SenterNovem nadrukkelijk wordt getoetst of er sprake is van misbruik van de regeling. Het ondernemingsbelang moet aantoonbaar gediend worden als er risico van de verstrekkende bank naar de staat wordt overgeheveld.

De minister gaat onderzoeken onder welke voorwaarden projectontwikkeling tot de GO-regeling kan worden toegelaten. En of de GO ook mogelijk te maken is voor bankgarantiefaciliteiten. Het gaat dan vooral om bankgaranties die in de bouwsector gebruikelijk zijn bij omvangrijke bouwwerken. Ik adviseer u hiervoor de site van AgentschapNL te volgen. Bron Fortis.

1 opmerking:

  1. Get the financing you need to help your business grow,Home finance, Business finance,Personal finance, Company finance, Student finance,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/
    ==============================================================================================================================
    Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen