maandag 12 november 2012

Mislukte overdrachten kosten jaarlijks miljarden


De opheffing van gezonde bedrijven en mislukte overdrachten kost de Nederlandse economie 80.000 banen, een omzetderving tot 4 miljard euro en een kapitaalverlies tot 2 miljard euro, jaarlijks terugkerende schade.

Banenverlies In toenemende mate worden bedrijven met personeel opgeheven. In 2011 staan 3,6% van alle bedrijven (23.535) met personeel te koop en is 6,7% in opheffing (59.000). Leeftijd/pensioen is de belangrijkste oorzaak voor opheffingen en overdrachten. Met een vergrijzend Nederland - 34% van de ondernemers in Nederland is ouder dan 50 jaar - is de verwachting dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten en de macro-economische consequenties fors zullen toenemen.
"Het is een Europees probleem; er wordt gevreesd voor een golf aan bedrijven die te koop komen te staan en een groot tekort aan kopers, met een stil pensioendrama als gevolg", stelt Van Teeffelen die al jaren samen met de Kamer van Koophandel onderzoek doet naar bedrijfsovername en -overdracht.
Starten door overname De overnamemarkt heeft groot potentieel voor de starter. Ondanks het hoge aantal te koop staande bedrijven focussen commerciële partijen en overheid vooral op startende ondernemers.
Een gemiste kans, volgens dr. Lex van Teeffelen. "Overnemers spelen een belangrijke en constructieve rol in de economie op het gebied van werkgelegenheid, innovatie, productiviteit en continuïteit", aldus Van Teeffelen.
Overnemers hebben ook een bewezen grotere overlevingskans op de markt dan starters. Na vijf jaar is 96% van de overnemers nog actief, tegenover zo n 50% van de starters. Tweederde van de overnemers is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand vergroten en de winstgevendheid verbeteren. Vorig jaar registreerde de Kamer van Koophandel ruim 134.000 starters. Voor een deel zijn dat potentiële overnemers. We hebben per jaar 45.000 overnemers nodig, die goede support en kans op financiering nodig hebben. Dat zou de Nederlandse economie meer opleveren, want 90% van alle starters neemt geen personeel aan .

(*Bron: KvK)

Voor vragen kunt u mij bellen op 06 – 5799 8781 of mailen op martijn.boer@cmenp.nl

Ik ben partner en daarmee zelf ondernemer en werkzaam vanuit onze vestiging in Gorinchem. Tevens ben ik een geregistreerd RAB® adviseur (www.rabregister.nl). Tevens werkzaam als waarderingsdeskundige voor de rechtbank Dordrecht. Gecertificeerd lid van de
Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars (BOBB).

Ik ben afgestudeerd als Register Adviseur Bedrijfsopvolging (RAB) en daarmee gecertificeerd adviseur in bedrijfsoverdracht. Met 14 jaar praktijkervaring in bedrijfsovernames, bedrijfsfinancieringen en Corporate Finance, gecombineerd met mijn academische en bedrijfskundige achtergrond actief in:


* bedrijfsovernames, overdracht, aankoop en verkoop bedrijf
* bedrijfsfinancieringen (banken, inf. investors, participaties)
* bedrijfswaarderingen
* herstructuring / recovery
* bedrijfsadviseur
* strategische businessplannen
* business coach / klankbord voor de ondernemer

Lid van divers instanties, te weten: Industriele Kring Gorinchem (IKG), VNO NCW West, Werkgevers Drechtsteden, Unitas Business Club, Meerbusiness en De Ronde Tafel Gorinchem.

Specialties
Ondernemingsplannen, business cases, bedrijfswaardering ondernemingsstrategie, financieringsplannen, financieringsbehoefte, investeringsvraagstukken, bedrijfsfinanciering, bedrijfskrediet, recovery, revisies, liquiditeitstekorten, startplannen, bedrijfsovernames, acquisities, fusies, MBO's, MBI's, familiebedrijven, bedrijfsopvolging, doorstart, groei, expansie, MKB, interim management, management support, crisismanagement, reorganisaties, bedrijfskrimp. DGA's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten