maandag 14 maart 2011

Stijgende lijn in toekennen van MKB financieringen?

De succespercentages binnen het MKB voor het verkrijgen van een financiering liepen in de periode eind 2008 tot eind 2010 erg uiteen. Van de aangevraagde financieringen werden in december 2008 nog 72% toegekend tot 33% tijdens het dieptepunt van de crisis. In december 2010 is dit percentage weer gestegen tot 48%. De verkrijgbaarheid van een bancair krediet hangt nauw samen met de solvabiliteit van MKB bedrijven. Dit blijkt uit de overzichtsrapportage Financiering van het MKB die vandaag gepresenteerd wordt.

Volgens de Bank Lending Survey van de Europese Centrale Bank hebben banken tijdens de crisis hun kredietvoorwaarden fors aangescherpt. In de loop van 2010 worden deze voorwaarden voorzichtig weer wat versoepeld. Naast het aanscherpen van kredietvoorwaarden liepen in de periode 2008-2010 de kosten en provisies van banken op. Deze ontwikkeling werd ook waargenomen in het grootbedrijf. Daar liggen de succespercentages bij het aanvragen van financiering wel fors hoger: 75% krijgt de financiering rond in augustus 2009 en april 2010.

Uit de monitor blijkt ook dat MKB-bedrijven in de periode december 2008 - december 2010 naar eigen zeggen een afnemende behoefte hadden aan bedrijfsfinanciering. De percentages schommelen in de kwartalen tussen 19% in december 2008 tot 11% in december 2010. De vraaguitval die ook de banken meldden, was sterker dan in 2003, tijdens de vorige crisis. Deze ontwikkelingen zijn overigens waarneembaar in de gehele eurozone.

EIM heeft ook vast kunnen stellen dat de verkrijgbaarheid van bancair krediet significant samenhangt met de hoogte van de solvabiliteit van bedrijven in de sectoren: een procentpunt hogere solvabiliteit leidt tot 2.7 procentpunt hogere verkrijgbaarheid. Voor alle bedrijven geldt dus dat meer aandacht besteden aan eigen vermogen loont bij aantrekken van bancaire financiering.


Voor vragen kunt u mij bellen op 06 – 5799 8781 of mailen op martijn.boer@havendijk.nl

Met ruim 12 jaar praktijkervaring in bedrijfsovernames, bedrijfsfinancieringen en Corporate Finance, gecombineerd met mijn academische en bedrijfskundige achtergrond ben ik optimaal inzetbaar bij:

* bedrijfsfinancieringen incl. herstructuring en recovery
* bedrijfsoverdracht, overname en aankoop en verkoop bedrijf
* strategische businessplannen
* business coach / klankbord voor de ondernemer

Ik ben lid van divers instanties, te weten: Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars (BOBB), Industriele Kring Gorinchem (IKG), VNO NCW West, Werkgevers Drechtsteden, Unitas Business Club, Meerbusiness en De Ronde Tafel Gorinchem.

Ik ben zelf ondernemer en met onze succesvolle aanpak scoren wij ondanks de crisis nog altijd 100% op de uitgewerkte financieringsaanvragen en bedrijfsoverdrachten!

Neem vrijblijvend contact op en bel 06 57 99 87 81.

SpecialtiesBegeleiden en adviseren van ondernemers op het gebied van
* (bedrijfs) financiering
* aan- en verkoop van bedrijven MBO/MBI
* strategie (o.a. ondernemingsplannen)
* business coach / klankbord voor de ondernemer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten