woensdag 30 maart 2011

Verschil tussen vraagprijs en de prijs die kan betaald worden

Bij veel overnamedeals in de dop is er nog steeds een groot verschil tussen de vraagprijs en de prijs die een overnemer kan en wil betalen

Nederlandse ondernemers en investeerders verwachten dit jaar een breed gedragen herstel van de Nederlandse overnamemarkt in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat is de voornaamste uitkomst van de Brookz Overname Barometer.

Hoewel alle signalen inmiddels weet op groen staan is het aantal gerealiseerde transacties nog steeds beperkt. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat er bij veel deals in de dop een groot verschil is tussen de vraagprijs en de prijs die een overnemer kan en wil betalen. Een grote groep verkopende ondernemers heeft nog steeds de topprijzen van een paar jaar geleden tussen de oren. Ze kunnen maar moeilijk accepteren dat op dit moment 3 á 4 keer de winst voor veel bedrijven het maximaal haalbare is. Want dat is inmiddels de nieuwe realiteit.

Aangezien de babyboomgeneratie de verkoop van zijn bedrijf niet voor zich uit kan blijven schuiven, wordt het tijd voor deze ondernemers om zijn of haar knopen te tellen. Uiteraard staat het elke verkoper vrij om zijn eigen berekeningen erop los te laten. Maar aan het eind van de dag wordt bij de meeste transacties de prijs simpelweg bepaald door de financierbaarheid van de deal.

Voor het financieren van een bedrijfsovername zijn drie partijen nodig: de koper, de verkoper en de bank. En om in de nieuwe realiteit een deal mogelijk te maken zullen alle partijen een beetje water bij de wijn moeten doen.
Allereerst moet de absolute vraagprijs van de meeste bedrijven gemiddeld met zo'n 15 á 20 procent naar beneden. Daarnaast moet de verkopende ondernemer bereid zijn een gedeelte van de opbrengst - 20 á 30 procent - als aandelenkapitaal of achtergestelde lening een tijdje in het bedrijf te laten. Uitgaande van een gezonde cashflow zal de bank ongeveer de helft willen financieren. De overblijvende 20 á 30 procent van het overnamebedrag zal de koper meestal zelf op tafel moeten leggen. Dit is natuurlijk maar geen wet en is er de werkelijkheid wellicht meer mogelijk door invulling vna staatsgarantie en overig achtersgesteld vermogen.

Voor vragen kunt u mij bellen op 06 – 5799 8781 of mailen op martijn.boer@havendijk.nl

Ik ben werkzaam vanuit Gorinchem waarbij ons werkgebied geheel Nederland is. Tevens ben ik een geregistreerde RAB® adviseur (www.rabregister.nl).

Met ruim 12 jaar praktijkervaring in bedrijfsovernames, bedrijfsfinancieringen en Corporate Finance, gecombineerd met mijn academische en bedrijfskundige achtergrond ben ik optimaal inzetbaar bij:

* bedrijfsfinancieringen incl. herstructuring en recovery
* bedrijfsoverdracht, overname en aankoop en verkoop bedrijf
* strategische businessplannen
* business coach / klankbord voor de ondernemer

Ik ben lid van divers instanties, te weten: Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars (BOBB), Industriele Kring Gorinchem (IKG), VNO NCW West, Werkgevers Drechtsteden, Unitas Business Club, Meerbusiness en De Ronde Tafel Gorinchem.

Ik ben zelf ondernemer en met onze succesvolle aanpak scoren wij ondanks de crisis nog altijd 100% op de uitgewerkte financieringsaanvragen en bedrijfsoverdrachten!

Neem vrijblijvend contact op en bel 06 57 99 87 81.

SpecialtiesBegeleiden en adviseren van ondernemers op het gebied van
* (bedrijfs) financiering
* aan- en verkoop van bedrijven MBO/MBI
* strategie (o.a. ondernemingsplannen)
* business coach / klankbord voor de ondernemer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten