dinsdag 13 juli 2010

Groeifaciliteit (FG) en Garantie Ondernemings-financiering (GO)

Groeifaciliteit (FG) en Garantie Ondernemings-financiering (GO)
Eerder heeft minister Van der Hoeven wijzigingen in de Regeling Groeifaciliteit (GF) en de Tijdelijke Regeling Garantie Ondernemings-financiering (GO) aangekondigd. Deze wijzigingen zijn nu van kracht geworden. De minister komt hiermee tegemoet aan wensen van bedrijven en banken. Tevens geeft zij met deze maatregelen invulling aan haar reactie op een motie van de Tweede Kamerleden Ten Hoopen en Gesthuizen. De wijzigingen van de GO zijn ingegaan op 23 november 2009.
De wijzigingen in de GF gelden vanaf 14 december 2009.
Regeling Groeifaciliteit (GF)
De Regeling Groeifaciliteit wordt tijdelijk, tot en met 31 december 2010, verruimd. De maximum verstrekking van risicokapitaal dat onder GF garantie kan worden gebracht is verhoogd van EUR 5 miljoen naar EUR 25 miljoen. Gezien de verhoging van het maximum bedrag wordt de MKB-grens los gelaten. Er is dus geen begrenzing meer aan de ondernemingsomvang. De verruiming is uitsluitend bedoeld voor het verstrekken van risicokapitaal door participatiemaatschappijen. Voor de banken die deelnemen aan de GF verandert er dus, afgezien van het wegvallen van de MKB eis, niets. Zij kunnen echter gebruik maken van de verruimde GO-regeling.

Verder wordt er onder voorwaarden een mogelijkheid gecreëerd voor zogenaamde 'equity for debt swaps'. Belangrijk is hierbij onder meer dat de verstrekker van risicokapitaal niet tot dezelfde groep behoort als de verstrekker van de af te lossen lening. Dit om misbruik van de regeling te voorkomen.

Ook is nieuw dat voor garantiefinancieringen met een hoger risicoprofiel SenterNovem een hogere garantievergoeding kan vaststellen. Tenslotte zal over het toekennen van aanvragen voor garanties op financieringen boven EUR 5 miljoen, analoog aan de regeling GO, geadviseerd worden door een commissie van experts.
Garantie Ondernemingsfinanciering (GO)
De GO-regeling is verlengd naar eind 2010 en heeft een aantal verruimingen gekregen. De verstrekking onder GO garantie is verhoogd van maximaal EUR 50 miljoen naar een maximum van EUR 150 miljoen.
Verder wordt de zogenaamde Fresh Money eis verruimd. Zo wordt het onder voorwaarden mogelijk voor een bank om de positie van een andere bank over te nemen. Ook wordt herfinanciering met een garantie door dezelfde bank in bepaalde gevallen mogelijk gemaakt. Voorwaarden zijn:

• er is een aantoonbaar belang voor de continuïteit van de onderneming
• de bank blijft een substantieel risico lopen
Er mag dus geen sprake zijn van doelbewust afwentelen van bestaande risico's op de Staat.

Voor nadere uitleg van deze voorwaarden wordt u verwezen naar de website www.senternovem.nl/garantieondernemingsfinanciering/publicaties.

Voorgaande wijzigingen vergroten de toepassingsmogelijkheden van de beide regelingen aanzienlijk. Het ten dele loslaten van de Fresh Money eis zal tot gevolg hebben dat bij de beoordeling door SenterNovem nadrukkelijk wordt getoetst of er sprake is van misbruik van de regeling. Het ondernemingsbelang zal aantoonbaar gediend moeten worden als er risico van de verstrekkende bank naar de Staat wordt overgeheveld.


Garantie Ondernemingsfinanciering Curatieve Zorg
Er is een speciale regeling gekomen voor bouwfinanciering in de cure-sector. Onder de cure-sector vallen ziekenhuizen, G.G.Z.-instellingen en Z.B.C.'s. De deelnemende banken kunnen financieringen van bouwprojecten, verbouwingen, renovaties, etc. onder deze regeling brengen en krijgen dan, net als bij de gewone GO-regeling, 50% staatsgarantie op de verstrekte financiering.

Meer informatie op www.senternovem.nl/gocure.
De minister heeft aangekondigd te onderzoeken onder welke voorwaarden projectontwikkeling tot de GO-regeling kan worden toegelaten. En of de GO ook mogelijk is te maken voor bankgarantiefaciliteiten. Het gaat dan vooral om bankgaranties die in de bouwsector gebruikelijk zijn bij omvangrijke bouwwerken. Mocht dit onderzoek de komende weken leiden tot nieuwe aanpassing(en) van de regeling dan zullen wij daarover met een nieuwe nieuwsbrief komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten