dinsdag 5 april 2011

Herstel van overnames in MBK

Nederlandse ondernemers en investeerders verwachten dit jaar een breed gedragen herstel van de overnamemarkt voor MKB-bedrijven.

Nu de overnamemarkt zich weer structureel herstelt, melden verkopende ondernemers zich weer massaal op de markt. Dat is de voornaamste conclusie van de Brookz Overname Barometer. Aan de enquête deden 243 Nederlandse ondernemers, investeerders en adviseurs mee.

Bedrijfsovernames
Een overgrote meerderheid (79,7 procent) is optimistisch over het aantal bedrijven dat dit jaar in de etalage komt te staan. Slechts een kleine 3 procent vermoedt dat de neerwaartse lijn in het aanbod van ondernemingen ook in 2011 doorzet. Belangrijker dan de toename van het aanbod denkt ruim driekwart van de ondervraagden dat ook het aantal bedrijfsovernames beduidend meer zal zijn dan afgelopen jaar.
Over de gemiddelde verkoopprijs (transactiewaarde) die ondernemers bij hun bedrijfsverkoop ontvangen zijn de meningen verdeeld: 40 procent denkt dat de overnameprijzen zullen toenemen ten opzichte van 2010, maar 37,7 procent denkt dat de gemiddelde transactiewaardes niet gaan stijgen en 22,2 procent verwacht zelfs dat de prijs gaat zakken.

Verkopende ondernemers
De uitkomsten bevestigen dat de situatie op de overnamemarkt sinds vorig najaar flink is verbeterd. Het bedrijvenaanbod is op Brookz.nl sinds november vorig jaar met ruim twintig procent gestegen. Op basis van een recent rondje langs de grote overnamepartijen in deze markt schat ik in dat het aantal transacties in de eerste drie maanden van 2011 is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.'

Men ziet dat veel ondernemers de verkoop van hun bedrijf de afgelopen twee jaar hebben uitgesteld vanwege slechte resultaten en onzekere vooruitzichten. Qua timing was dat niet het beste moment om je bedrijf te verkopen. Nu de markt zich weer structureel herstelt, melden deze ondernemers zich weer massaal op de markt.

Buitenlandse kopers
Wat ook opvalt, is dat de ondervraagden verwachten dat er meer buitenlandse kopers op de Nederlandse MKB-overnamemarkt zullen zijn dan het afgelopen jaar. Bijna 70 procent van de betrokkenen op de overnamemarkt denkt dat er in 2011 meer Nederlandse MKB-bedrijven overgenomen zullen worden door buitenlandse partijen dan een jaar eerder. Daarbij verwachten de geënquêteerden dat de buitenlandse kopers vooral uit China, Duitsland en de Verenigde Staten komen.

Voor vragen kunt u mij bellen op 06 – 5799 8781 of mailen op martijn.boer@havendijk.nl


www.havendijk.nl


Met ruim 12 jaar praktijkervaring in bedrijfsovernames, bedrijfsfinancieringen en Corporate Finance, gecombineerd met mijn academische en bedrijfskundige achtergrond ben ik optimaal inzetbaar bij:

* bedrijfsfinancieringen incl. herstructuring en recovery
* bedrijfsoverdracht, overname en aankoop en verkoop bedrijf
* bedrijfswaarderingen
* strategische businessplannen
* business coach / klankbord voor de ondernemer

Ik ben lid van divers instanties, te weten: Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars (BOBB), Industriele Kring Gorinchem (IKG), VNO NCW West, Werkgevers Drechtsteden, Unitas Business Club, Meerbusiness en De Ronde Tafel Gorinchem.

Ik ben zelf ondernemer en met onze succesvolle aanpak scoren wij ondanks de crisis nog altijd 100% op de uitgewerkte financieringsaanvragen en bedrijfsoverdrachten!

Neem vrijblijvend contact op en bel 06 57 99 87 81.

SpecialtiesOndernemingsplannen, business cases, bedrijfswaardering ondernemingsstrategie, financieringsplannen, financieringsbehoefte, investeringsvraagstukken, bedrijfsfinanciering, bedrijfskrediet, recovery, revisies, liquiditeitstekorten, startplannen, bedrijfsovernames, acquisities, fusies, MBO's, MBI's, familiebedrijven, bedrijfsopvolging, doorstart, groei, expansie, MKB, interim management, management support, crisismanagement, reorganisaties, bedrijfskrimp. DGA's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten