maandag 12 september 2011

Limiet op aftrekbare rente bij bedrijfsoverdracht

De overnamemarkt in het MKB wordt gedupeerd door de harde lijn die het kabinet wil inzetten tegen 'sprinkhanengedrag' van buitenlands private equity en hedgefondsen.


‘De plannen zijn nu dat er een limiet komt aan de mogelijkheid om rente af te trekken’
De regering wil voorkomen dat deze partijen Nederlandse bedrijven kopen, overladen met schulden en daardoor nauwelijks belasting betalen, maar dreigt daarmee ook de overnamemarkt in het midden- en kleinbedrijf (MKB) op slot te gooien. Hiervoor waarschuwen belastingexperts in De Telegraaf die zich bezighouden met acquisities.

Bedrijfsovername
Volgens hen presenteert de regering op Prinsjesdag plannen die een gunstige fiscale maatregel, geldend voor bedrijfsovernames die grotendeels met geleend geld zijn gefinancierd, de nek omdraaien. De kopers mogen de rente op deze leningen nu nog in aftrek brengen op de winst van de gekochte prooi, waardoor ze minder belasting betalen. Maar dit douceurtje zal flink worden ingeperkt, zo is de verwachting.
De plannen zijn nu dat er een limiet komt aan de mogelijkheid om rente af te trekken. De rentelast bij een overname mag niet groter zijn dan 500.000. Boven deze grens vervalt de renteaftrek.

Eigen middelen
De afgelopen jaren kwamen de overnames van goeddraaiende Nederlandse bedrijven door private equity en hedgefondsen negatief in het nieuws. Doordat de gekochte onderneming minder goed draaide dan verwacht en de rentelast gigantisch was, kwam de totale winst uit op nul en had de Nederlandse fiscus het nakijken. Ook kwam het voor dat de overnamepartij de transacties uit eigen middelen financierde, maar via allerlei constructies leek alsof het om geleend geld ging

http://www.mkb-bedrijfsovernames.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten