vrijdag 21 oktober 2011

Wat is uw bedrijf waard?


Dit begint met een beeld te krijgen van de waarde van uw bedrijf. Wij vergelijken de marges met uw eigen bedrijf en met de branche. De resultaten worden door ons genormaliseerd door ze te corrigeren voor incidentele baten en lasten. http://www.mkb-bedrijfsovernames.nl/
Zo berekenen wij historische winstgevendheid, het startpunt van de waardering. Hierbij dient opgemerkt te worden dat prestaties uit het verleden van belang zijn maar dat de toekomstverwachtingen het middelpunt van de waardering is. Een goede analyse van de markt waarop de onderneming actief is, haar concurrentiepositie en de onderneming en haar toekomst is dan ook vereist. Die toekomst kan door de verkoper te rooskleurig worden voorgesteld. In onze praktijk zien we vaak dat na enige stabiele jaren, verkopers aanzienlijke groei prognosticeren. Een zogenaamd hockeystick model. Als koper trapt u hier natuurlijk niet in. U gaat niet betalen voor uw eigen inspanningen.

Waarderen

Heeft u de algemene zaken in kaart gebracht dan gaat u waarderen en dat kan op verschillende manieren. De beste manier ligt aan de situatie waarin het verkopende bedrijf zich bevindt. Aan de hand hiervan worden de verschillende waarderingsmethoden beschreven. Onderneming ontmantelen De intrinsieke waarde en liquidatiewaarde zijn eigenlijk alleen interessant als u een bedrijf wilt kopen om direct te ontmantelen en verkopen. De intrinsieke waarde is de waarde van het eigen vermogen plus de stille reserves in een bedrijf. De liquidatiewaarde is hiervan af te leiden, rekening houdend met afvloeiingskosten. Oftewel: wat zijn de activa waard wanneer de zaak wordt beëindigd? In sommige situaties is de liquidatiewaarde hoger dan de going concern waarde. Ter illustratie: een installatiebedrijf Wilt u een bedrijf kopen dat het vooruitzicht heeft op stabiele financiële resultaten, dan kan de genormaliseerde rentabiliteitswaarde een optie zijn. Bij een minder stabiel bedrijf of een bedrijf dat sterk groeit leidt deze waarderingsmethode tot de verkeerde uitkomst. De basis van deze berekening is de winst. Uitgangspunt van deze methode is het contant maken van toekomstige winsten. Contant maken gaat met een disconteringsvoet. In deze methode is dat gelijk aan het rendement dat u wilt maken op het geïnvesteerd vermogen (rendementseis eigen vermogen). Een variant op de genormaliseerde rentabiliteitswaarde is de verbeterde rentabiliteitswaarde. Deze variant houdt rekening met de huidige verhouding eigen en vreemd vermogen van het te waarderen bedrijf. Hoe hoger het aandeel vreemd vermogen in een bedrijf is, des te minder het waard is. Deze methode is toepasbaar bij bedrijven waar geen grote schommelingen zullen plaatsvinden op het gebied van investeringen, omzet en winst.

Voor bedrijven die bijvoorbeeld voor grote investeringen staan, is de Discounted Cash Flow (DCF)-methode een geschikte methode. De methode gaat uit van toekomstige cash flows, in plaats van winst zoals bij de rentabiliteitswaarde. Winst is een boekhoudkundig gegeven, het enige wat telt is cash. En dus is de DCF-methode superieur ten opzichte van de andere aarderingsmethoden. De DCF-methode zet de verwachte free cashflows (cashflow, exclusief rente en aflossingen) op een rij en maakt deze contant naar het heden. Cashflows voorspellen zal altijd in overleg met de verkoper moeten. Die heeft vaak het beste zicht op zijn onderneming en de markt. Deze toekomst valt uiteen in twee delen. Het eerste deel is de prognoseperiode, vaak de eerste vijf jaar. De tweede stap is de berekening na de eerste vijfjaar, de zogenaamde restwaarde. De cashflows worden contant gemaakt tegen een disconteringsvoet, bestaande uit het gewogen gemiddelde van de rendementseis eigen vermogen en de kostenvoet vreemd vermogen. De eis voor eigen vermogen hangt af van het soort onderneming. Hoe hoger het risico, des te hoger het vereiste rendement. Vreemd vermogen kunt u tegen een marktconform rentepercentage lenen bij een bank. Nadat cashflows contant zijn gemaakt worden de aanwezige rentedragende schulden op het moment van overname in mindering gebracht op de contante waarde van de kasstromen. Niet-operationele activa, zoals overtollige liquide middelen worden bijgeteld. Dat resulteert in de waarde van de aandelen.

Waarde ≠ prijs

De berekende waarde is niet hetzelfde als de prijs die u wilt/ kunt betalen. De prijs komt tot stand in onderhandeling tussen koper en verkoper. Aspecten die van invloed zijn op de vaststelling van de prijs zijn bijvoorbeeld: de gretigheid van partijen, de financierbaarheid door koper en de mogelijkheid om synergie te realiseren. Een koper die waarde kan toevoegen, is in staat een prijs te betalen, die de waarde in handen van de verkoper overschrijdt. Dit stelt zowel koper als verkoper in staat een waardevolle transactie te doen. Er is dan sprake van een win-winsituatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten