vrijdag 30 augustus 2013

Meer investeerders in het MKB


De laatste tijd participeren investeerders steeds meer en vaker in MKB-bedrijven. Begeleiding van deze trajecten wordt door HAVENDIJK Overname Financiering Strategie ook vaker toegepast bij bedrijfsovernames.  

Ondernemingen zijn tegenwoordig minder snel in staat om financieringen voor groeiplannen of bedrijfsovernames te verkrijgen. Het is geen geheim dat banken - onder andere door grotere reguleringsdruk - een stuk terughoudender zijn geworden, met als gevolg dat veel ondernemers met louter de bank niet verder komen.

 Alternatieve financieringsvormen

Gelukkig staat de markt niet stil. Wij zien een duidelijke trend op het gebied van alternatieve financieringsvormen die bij ondernemers veelal onderbelicht blijven. Als voorbeeld gelden de pensioenfondsen, verzekeraars en participatiemaatschappijen die zich steeds meer richten op het MBK.


Een aantal pensioenfondsen en verzekeraars heeft reeds aangegeven - tevens door regeringsdruk om te investeren in eigen land - te willen investeren in het MKB. Het Capital Credit Fund (CCF) van NEOS Business Finance is hiervan een goed voorbeeld. NEOS Business Finance heeft een methode die het voor institutionele beleggers en pensioenfondsen mogelijk maakt te kunnen investeren in het MKB.

CCF biedt gekwalificeerde beleggers toegang tot de Nederlandse reële economie en MKB-ondernemers een bredere financieringsmogelijkheid dan zij nu heeft. J

Overnamefinanciering

Verder is de uitgifte van het tweede obligatiefonds van MKB Fonds, MKB Obligatiefonds II N.V., het bewijs dat er nieuw kapitaal voor het MKB beschikbaar komt. De uitgifte van het tweede obligatiefonds heeft in vier weken geleid tot een zeer ruime overschrijving. Tijdens de meest recente plaatsing werd voor circa € 19 miljoen aan MKB Obligaties gereserveerd, terwijl de uitgifte was beperkt tot € 10 miljoen.

 MKB Fonds investeert en participeert in stabiele en winstgevende MKB-bedrijven met een bewezen trackrecord en marktpositie gericht op (gedeeltelijke) overname. Dit zijn onder meer:
■(Familie-)bedrijven waar geen bedrijfsopvolging is of waarbij het financieel niet haalbaar is voor de opvolger.
■Management buy-out (MBO): hierbij neemt de huidige directie de onderneming over van de oorspronkelijke eigenaar. Vaak is hier additioneel kapitaal nodig.
■Management buy-in (MBI): hierbij neemt een buitenstaander de onderneming over van de oorspronkelijke eigenaar. Vaak is hier additioneel kapitaal nodig.
■Pre-exit: hierbij wenst de huidige eigenaar een gedeelte van zijn aandelenbezit te vervreemden, ten einde over een aantal jaren het resterende deel te vervreemden.
■Buy & Build: uitbreiding van de activiteiten, bijvoorbeeld door een overname van een ander bedrijf.
Bron Overnamematch

HAVENDIJK is gespecialiseerd in bedrijfsovernames, -financieringen en -strategie.

De meeste ondernemers maken een bedrijfsoverdracht slechts eenmaal in hun leven mee.
Vanaf de eerste oriëntatie tot en met de overname begeleiden wij kopers of verkopers bij dit ingrijpende proces. Bij voorkeur acteren wij als regisseur in het gehele proces maar desgewenst staan wij de ondernemer bij op onderdelen als:
1. Bedrijfsanalyse
2. Waardeanalyse
3. Informeren en selecteren van kandidaat (ver)kopers
4. Onderhandelingen en intentieovereenkomst
5. Bedrijfsonderzoek (due diligence)
6. Overnamefinanciering
7. Koopovereenkomst

Bij bedrijfsfinancieringen kijken we naar de ondernemer en diens bedrijf door het oog van de financier. Hierbij onderscheiden we de volgende onderdelen:
1. Analyse financieringsstructuur
2. Haalbaarheidsonderzoek (her)financiering
3. Opstellen financieringsrapport
4. Onderhandelingen met financiers

Naast bedrijfsovernames en –financieringen zijn de ervaren partners van HAVENDIJK gespecialiseerd in het begeleiden van startende en gevestigde ondernemers op strategisch gebied en met reorganisaties en crisismanagement (Recovery)

Wij zijn met vier ondernemers werkzaam. Ik ben geregistreerd RAB® adviseur (www.rabregister.nl) en werkzaam als waarderingsdeskundige voor de rechtbank Dordrecht. Gecertificeerd lid van de Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars (BOBB). Tevens ben ik lid van Ondernemersvereniging Industriele Kring Gorinchem (IKG), VNO NCW West, Werkgevers Drechtsteden, Unitas Business Club, Meerbusiness en De Ronde Tafel Gorinchem.

Een vrijblijvend afspraak is zo gemaakt. Neem contact op en bel ons algemene nummer op 0183 630 005 of mail info@havendijk.nl of bel direct op 06 57 99 87 81 of mail martijn.boer@havendijk.nl 



HAVENDIJK leidt ondernemers naar de toekomst.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten