woensdag 24 augustus 2011

Bedrijfsovername: advies inwinnen bij de koop van een onderneming

Bij zestig procent van de overdrachten wordt een externe adviseur ingeschakeld (bron: EIM). De meest genoemde adviseur is de accountant (76%), gevolgd door de fiscalist (25%) en de bank (17%). Deskundigen op het gebied van bedrijfsoverdracht worden in slechts 11 procent bij het traject betrokken. De overdrachten waarbij geen externe adviseurs betrokken waren (40%), betreffen vrijwel allemaal bedrijven met minder dan tien werknemers.


Zonder adviseur(s) is het kopen van een bedrijf vaak een ondoenlijk proces. Het begint al bij de zoektocht naar een bedrijf dat te koop staat. Maar ook bij het boekenonderzoek en de waardebepaling, de onderhandelingen en de financiering is de aanwezigheid van een adviseur onontbeerlijk. De advieskosten die gemoeid zijn met een bedrijfsovername kunnen snel oplopen, reden voor veel starters om niet te kiezen voor overname van een bestaand bedrijf. Tienduizenden euro’s aan facturen is eerder regel dan uitzondering, met name bij een management buy-in. Een aantal punten verdienen extra aandacht bij het in zee gaan met een adviseur.

* De keuze van de adviseur draait niet alleen om kennis, maar ook om de ‘klik’. Kies een adviseur die bij u past, bij wie u zich prettig voelt. Het is belangrijk dat de samenwerking is gebaseerd op wederzijds respect. En de adviseur moet een ‘ondernemer’ zijn, juristen en accountants zijn vooral gespitst op de risico’s.

* Sommige overnameadviseurs bedingen exclusiviteit. Wees hier terughoudend in, het beperkt uw bewegingsvrijheid;

* Maak strakke afspraken over de tarieven en de voorwaarden. Geen facturering op nacalculatie, oppassen met ‘no cure, no pay’ en bij een fee over de transactiewaarde vooraf een goede omschrijving wat wel en wat niet onder de verkoopsom valt.

Welke soorten adviseurs zijn er?

De huisaccountant
Betrouwbare steun en toeverlaat. Goed in cijfers. Maar of hij ervaren is in overnameonderhandelingen? Hij is in elk geval wel vaak iemand met een uitgebreid netwerk, die u kan introduceren bij de juiste adviseur.

* De overnameadviseur
Vooral een onmisbare schakel bij de speurtocht naar te koop staande bedrijven. Het is in het overnamewereldje net als in de makelaardij: vaak weet een intermediair eerder dan wie dan ook dat een bedrijf in de verkoop komt. Verder is de overnameadviseur een specialist die u begeleidt in het overnameproces en de onderhandelingen. Waar specialistische expertise is gewenst, zoals fiscaal en juridisch, putten de intermediairs uit een uitgebreid netwerk.

Let op! Wees alert!
Ga niet ongezien met een adviseur in zee. Het beroep van overnameadviseur of intermediair is niet beschermd. Een tuchtrechtelijke regeling ontbreekt. De adviesfee is lucratief. Vraag referenties en kijk met welke organisaties de adviseur is gelieerd. Gekwalificeerde adviseurs vindt u in het RAB-register.
Sinds 2007 is de overkoepelende brancheorganisatie BOBB opgericht o.a. om te komen tot zekere kwaliteitseisen.

* De waarderingsspecialist
Een belangrijke fase in de onderhandeling is de due diligence. Daarbij krijgt u inzage in de boeken van de onderneming, zodat u gedetailleerd inzicht krijgt in wat u precies koopt. Ondersteuning van een due diligence-expert of register valuator die weet wat moet worden onderzocht en waarop moet worden gelet, is daarbij een must. Register valuators zijn gespecialiseerd in waardebepaling van bedrijven. In Nederland zijn twee organisaties waarbij zij zich kunnen aansluiten, het Nederlands Instituut voor Registervaluators (NIRV) en de Stichting Waarderingsonderzoek ten behoeve van Bedrijf en Onderneming (SWBO). Taxateurs kunnen de waarde van de machinepark onderzoeken, terwijl een milieuspecialist bodemonderzoek kan verrichten en eventueel de milieuvergunningen op waarde kan beoordelen.

* De jurist en fiscalist
Overnamecontracten, maar ook de intentieverklaring en het non-concurrentiebeding zijn dusdanig belangrijk dat u ze alleen kunt overlaten aan een terzake deskundige jurist. Het opstellen van maatwerkcontracten vergt heel andere vaardigheden dan het voeren van een procedure. Ook hier is het zaak iemand in de arm te nemen met de juiste expertise.

* De bank
Een bank is niet alleen financier, maar ook gespreks- en sparringpartner. En met reden: tegen elke geïnvesteerde euro van u staat een bedrag waarmee de bank de aankoop van de onderneming financiert. Een ervaren bankier denkt mee over de waarde van een bedrijf en helpt u een prognose te maken van de cashflow.

Veel meer dan vroeger, toen zekerheden en kengetallen als solvabiliteit en rentabiliteit het financieringsbeleid bepaalden, zijn banken thans gefocust op cashflow: is de onderneming in staat op langere termijn te voldoen aan haar verplichtingen ? Dat betekent dat antwoord moet worden gegeven op vragen als:
- Waar staat de onderneming over vijf jaar?
- Waar staat de ondernemer zelf over vijf jaar?
- Wat is de strategie?
- Wat zijn de trends & ontwikkelingen?
- Wat zijn de gedachten over eigendom, zeggenschap en opvolging?

Artikel uit de ondernemingbeurs van 18 augustus 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten