vrijdag 12 augustus 2011

Financiering bedrijfsovername moeilijker te krijgen

Banken afwachtend door onrust financiële markten

De bedrijfsfinanciering door banken is opgedroogd door de onrust op de financiële markten. Hierdoor is ook de markt voor overnames abrupt tot stilstand gekomen.

'Het is maar de vraag of de markt in september weer opkrabbelt’
Bovendien is het veel lastiger geworden bestaande bedrijfsleningen te herfinancieren, schrijft Het Financieele Dagblad.

Bedrijfsovernamefinanciering
De financieringsmarkt heeft een enorme tik gekregen, zegt een overnamespecialist van een grote Nederlandse bank in het dagblad. ‘Veel banken hebben hun doelstellingen al gehaald en halen zich, nu de onzekerheid groot is door de schuldenproblematiek in de Verenigde Staten en grote Europese economieën, geen risico’s meer op de hals. In augustus gebeurt er niets meer en het is maar de vraag of de markt in september weer opkrabbelt.’

Gevolg is dat de bedrijfsovernamemarkt stil is komen te liggen. Maar ook is al een aantal herfinancieringen gestaakt, volgens deze bank.

Eigen kapitaal
Belangrijkste oorzaak van de geldkrapte is de grote onzekerheid bij beleggers. Die durven door de grote volatiliteit in de markt geen prijskaartje meer te hangen aan bedrijfsleningen. Ze hebben de boeken over het eerste halfjaar gesloten en wachten af. Banken moeten afschrijven op onder meer Grieks staatspapier. Zij staan daarom ook niet te springen om geld uit te lenen.

Wie nu geld nodig heeft, krijgt te maken met verscherpte financieringseisen. Banken willen niet meer garant staan voor leningen, want ze zijn er niet meer zeker van dat ze die in stukjes kunnen doorverkopen aan andere partijen. Bedrijven moeten over de brug komen met meer eigen kapitaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten