zondag 28 augustus 2011

Overheid stimuleert kredietverlening aan bedrijven

De overheid komt bedrijven tegemoet die problemen hebben om krediet te krijgen van banken. Dat zegt minister Verhagen van Economische Zaken in een interview
met NU.nl.

Verhagen verhoogt het garantiebudget voor het MKB van 765 miljoen euro naar 1 miljard. Bovendien wordt de Garantie Ondernemingsfinanciering, een garantiebudget van 600 miljoen euro voor grotere bedrijven dat is ingesteld tijdens de kredietcrisis in 2008, met een jaar verlengd tot eind 2012.

Onrust
In beide regelingen staat de overheid voor een substantieel deel van de banklening garant, waardoor banken minder risico lopen. "De terughoudendheid van banken heeft ertoe geleid dat het garantiebudget voor het MKB voor dit jaar al bijna is verbruikt”, zegt Verhagen. “Daarom verhogen we dit budget naar 1 miljard euro.”

Tweede Kamer
De Garantie Ondernemingsfinanciering zou eind dit jaar aflopen. “Maar de crisis raakt zowel burger als ondernemer. De overheid moet voorwaarden scheppen om bedrijven concurrerend te laten zijn en blijven. Daarom verlengen we deze regeling minimaal een jaar”, aldus Verhagen. De minister stuurt maandag een brief naar de Tweede Kamer waarin hij beide maatregelen bekendmaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten