maandag 12 november 2012

Mislukte overdrachten kosten jaarlijks miljarden


De opheffing van gezonde bedrijven en mislukte overdrachten kost de Nederlandse economie 80.000 banen, een omzetderving tot 4 miljard euro en een kapitaalverlies tot 2 miljard euro, jaarlijks terugkerende schade.

Banenverlies In toenemende mate worden bedrijven met personeel opgeheven. In 2011 staan 3,6% van alle bedrijven (23.535) met personeel te koop en is 6,7% in opheffing (59.000). Leeftijd/pensioen is de belangrijkste oorzaak voor opheffingen en overdrachten. Met een vergrijzend Nederland - 34% van de ondernemers in Nederland is ouder dan 50 jaar - is de verwachting dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten en de macro-economische consequenties fors zullen toenemen.
"Het is een Europees probleem; er wordt gevreesd voor een golf aan bedrijven die te koop komen te staan en een groot tekort aan kopers, met een stil pensioendrama als gevolg", stelt Van Teeffelen die al jaren samen met de Kamer van Koophandel onderzoek doet naar bedrijfsovername en -overdracht.
Starten door overname De overnamemarkt heeft groot potentieel voor de starter. Ondanks het hoge aantal te koop staande bedrijven focussen commerciële partijen en overheid vooral op startende ondernemers.
Een gemiste kans, volgens dr. Lex van Teeffelen. "Overnemers spelen een belangrijke en constructieve rol in de economie op het gebied van werkgelegenheid, innovatie, productiviteit en continuïteit", aldus Van Teeffelen.
Overnemers hebben ook een bewezen grotere overlevingskans op de markt dan starters. Na vijf jaar is 96% van de overnemers nog actief, tegenover zo n 50% van de starters. Tweederde van de overnemers is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand vergroten en de winstgevendheid verbeteren. Vorig jaar registreerde de Kamer van Koophandel ruim 134.000 starters. Voor een deel zijn dat potentiële overnemers. We hebben per jaar 45.000 overnemers nodig, die goede support en kans op financiering nodig hebben. Dat zou de Nederlandse economie meer opleveren, want 90% van alle starters neemt geen personeel aan .

(*Bron: KvK)

Voor vragen kunt u mij bellen op 06 – 5799 8781 of mailen op martijn.boer@cmenp.nl

Ik ben partner en daarmee zelf ondernemer en werkzaam vanuit onze vestiging in Gorinchem. Tevens ben ik een geregistreerd RAB® adviseur (www.rabregister.nl). Tevens werkzaam als waarderingsdeskundige voor de rechtbank Dordrecht. Gecertificeerd lid van de
Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars (BOBB).

Ik ben afgestudeerd als Register Adviseur Bedrijfsopvolging (RAB) en daarmee gecertificeerd adviseur in bedrijfsoverdracht. Met 14 jaar praktijkervaring in bedrijfsovernames, bedrijfsfinancieringen en Corporate Finance, gecombineerd met mijn academische en bedrijfskundige achtergrond actief in:


* bedrijfsovernames, overdracht, aankoop en verkoop bedrijf
* bedrijfsfinancieringen (banken, inf. investors, participaties)
* bedrijfswaarderingen
* herstructuring / recovery
* bedrijfsadviseur
* strategische businessplannen
* business coach / klankbord voor de ondernemer

Lid van divers instanties, te weten: Industriele Kring Gorinchem (IKG), VNO NCW West, Werkgevers Drechtsteden, Unitas Business Club, Meerbusiness en De Ronde Tafel Gorinchem.

Specialties
Ondernemingsplannen, business cases, bedrijfswaardering ondernemingsstrategie, financieringsplannen, financieringsbehoefte, investeringsvraagstukken, bedrijfsfinanciering, bedrijfskrediet, recovery, revisies, liquiditeitstekorten, startplannen, bedrijfsovernames, acquisities, fusies, MBO's, MBI's, familiebedrijven, bedrijfsopvolging, doorstart, groei, expansie, MKB, interim management, management support, crisismanagement, reorganisaties, bedrijfskrimp. DGA's.

maandag 15 oktober 2012

Kredietverlening bedrijfsleven blijft punt van zorg

                  
Uit onderzoek blijkt dat voor het eerst sinds de crisis van 2008 de kredietverlening aan het mkb niet meer groeit. Kredietverlening tot € 250.000 is over de jaren 2010-2011 gekrompen.

De Tweede Kamer had om het onderzoek van de banken gevraagd. Minister Verhagen (EL&I) heeft de bevindingen vorige week naar de Kamer gestuurd. De belangrijkste reden voor de stagnatie is dat bedrijven door de crisis minder investeren, waardoor de vraag naar financieringen afneemt. Anderzijds is de financierbaarheid van het midden- en kleinbedrijf verslechterd door de aanhoudende crisis. Kredietaanvragen worden daardoor kritisch beoordeeld door banken. De garantieregelingen (BMKB en GO) van het ministerie van Economische Zaken Landbouw & Innovatie bieden hier een goed antwoord op. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn daarom verheugd met het besluit van minister Verhagen om het budget voor de BMKB voor 2012 en 2013 te verhogen tot 1 miljard euro en om de garantieregeling van grotere bedrijven (GO) met een jaar te verlengen.

Aandacht Zij juichen het bovendien toe dat de borgstellingsregeling voor het mkb nu ook wordt opengesteld voor alternatieve financiers zoals oud-ondernemers en vermogende beleggers. Gezien de moeizame financiering van kleinere leningen (tot 250.000 euro) is het noodzakelijk dat hier extra aandacht voor komt. VNO-NCW en MKB-Nederland steunen EL&I bij gesprekken met alternatieve financiers voor het mkb. Nieuw financieringsaanbod kan de concurrentie voor dit deel van het bedrijfsleven vergroten. Maar ook moet het MKB+-Innovatiefonds zo snel mogelijk operationeel worden om voldoende risicodragend vermogen beschikbaar te krijgen, in aanvulling op het innovatiekrediet.

GroeibrekerZorgen zijn er ook dat de kredietverlening een spelbreker wordt wanneer de economie weer aantrekt en bedrijven gaan investeren. Banken kunnen dan, door de stapeling aan regelgeving die op hen afkomt, mogelijk niet aan de vraag naar financieringen voldoen. Een beperkte beschikbaarheid van kredietverlening aan bedrijven mag geen groeibreker worden. Nederland heeft met de beschikbaarheid van een enorm pensioenvermogen unieke en ruime mogelijkheden de banken te ontlasten van de hoge hypotheekschuld op hun balansen. Dit kan de broodnodige ruimte geven voor kredietverlening. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de minister van Financiën op in overleg met banken, bedrijfsleven en pensioensector zo spoedig mogelijk een plan uit te werken om de financieringsproblematiek in de financiële sector te verlichten.

vrijdag 12 oktober 2012

Krediet voor MKB-ers wordt duurder en schaarser


De verhoging van de bankenbelasting zal vooral door het Midden- en Kleinbedrijf gevoeld worden. Kredietverlening wordt duurder, aldus ABN Amro
 Dat stelt Hans Hanegraaf, algemeen directeur Bedrijven bij ABN Amro, vrijdag, in Het Financieele Dagblad.
De bankenbelasting is afgelopen mei, als onderdeel van het Lente-Akkoord, door de Tweede Kamer verhoogd naar 600 miljoen euro. Over kortlopende schulden moeten banken 0,044 procent belasting gaatn betalen en over langlopende schulden 0,022 procent.
 Eén en ander kost ABN Amro volgens Hanegraaf 100 miljoen euro per jaar. Het gevolg is dat er minder kan worden uitgeleend aan MKB-bedrijven en dat de tarieven waartegen ABN Amro uitleent omhoog gaan, aldus de bankier. Eerder wezen ING en Rabobank al op de negatieve gevolgen voor bedrijven en consumenten.
 Hanegraaf zegt verder dat de bank al ver is met het reorganiseren van de afdeling van de bank die zich richt op klanten met een omzet kleiner dan 30 miljoen euro.
 Veel ondernemers klaagden in het verleden over het feit dat hun accountmanager wel heel vaak wisselde. "Accountmanagers wisselen minder snel van positie", stelt Hanegraaf in de krant. Daarnaast hoeft een accountmanager nu nog maar 40 in plaats van 400 MKB-klanten te bedienen.
 Bank strenger met kredietaanvragen
Hanegraaf geeft tegenover het FD aan, dat de bank strenger kijk naar kredietaanvragen, en bijvoorbeeld commercieel vastgoed niet meer tot 90 procent van de waarde gaat financieren voor ondernemers, zoals in het verleden wel is gebeurd.
 ABN Amro heeft een marktaandeel van 25 procent op de markt voor financiering van het Midden- en Kleinbedrijf, stelt Hanegraaf. Circa 15 procent van de MKB-portefeuille valt onder de afdeling Bijzonder Beheer, waar risicogevallen worden ondergebracht. "Zij helpen 85 procent van de bedrijven er weer bovenop", aldus de ABN Amro-directeur tegenover het FD. Wel voorziet de bank een toename van de voorzieningen voor probleemgevallen. Bron nu.nl

.

vrijdag 15 juni 2012

Innovatiefonds MKB+ biedt mogelijkheden voor innovatieve ondernemers


Stel u ziet kansen in de markt voor een nieuw product. U beschikt over voldoende kennis en ambitie, maar niet over voldoende financiële slagkracht. Maar wie wil er (mee)investeren in een project dat veelbelovend is, maar ook hoge risico's met zich meebrengt? Antwoord: wellicht de overheid.

maandag 21 mei 2012

Overnemers verschillen beduidend van starters.


Overnemers verschillen beduidend van starters. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel. Die verschillen zitten hem niet alleen in ervaring en achtergrond, maar ook in persoonlijkheid. Uit het onderzoek blijkt tevens dat bij beide typen andere factoren bepalend zijn voor de (omzet)groei van hun bedrijf.

vrijdag 27 april 2012

Bedrijfsfinanciering? Laat uw businessmodel bedrijfskundig bekijken.



Een financieringsaanvraag wordt tegenwoordig veel strenger beoordeeld dan jaren terug. Dit is geen nieuws en eigenlijk ook wel terecht.

donderdag 5 april 2012

Verkoop eigen bedrijf: het opvolgingsvraagstuk

Bij de verkoop van uw bedrijf is het opvolgingsvraagstuk niet te vermijden. Waar moet u op letten en wat zijn de succesfactoren bij de opvolging? Een opvolgingsplan helpt u de zaken op een rij te zetten.

donderdag 22 maart 2012

Veel ondernemers stellen bedrijfsverkoop nog even uit


MKB-overnamemarkt voorzichtig


Nederlandse ondernemers en adviseurs zijn dit jaar minder optimistisch over de vooruitzichten voor de MKB-overnamemarkt dan in 2011.

vrijdag 9 maart 2012

Voordelen en nadelen bedrijfsovername


Voordelen en nadelen bedrijfs overname

Een onderneming kan groeien door autonome groei, maar ook door een ander bedrijf over te nemen. Ze koppelen als het ware een rijdende trein aan hun eigen trein en kopen een bestaand bedrijf. Een variant hierop is het inkopen in een bestaand bedrijf, zoals in een adviesbureau.

donderdag 9 februari 2012

Waarom een MBI’er het juiste bedrijf soms niet vindt



Een MBI-kandidaat staat voor de uitdaging om het juiste bedrijf te vinden. Dit is een van de meest kritische onderdelen van het overnameproces: veel overnamepogingen stranden hier. Meestal komt dit omdat de MBI-kandidaat niet de juiste manier van zoeken heeft gekozen of onvoldoende focus en uithoudingsvermogen heeft.

dinsdag 7 februari 2012

Hoe vind ik een investeerder?



Privé-investeerders voorzien een ondernemer idealiter niet alleen van geld, maar ook van kennis. Hoe vind je deze ‘droom-informals’? Wij helpen de ondernemer bij deze zoektocht. neem contact op met martijn.boer@cmenp.nl of bel 0657998781

dinsdag 31 januari 2012

Kansen voor ondernemers met Innovatiefonds MKB+



Het Innovatiefonds MKB+ stelt u als ondernemer vanaf 1 januari 2012 in staat uw ideeën makkelijker en sneller om te zetten in rendabele nieuwe producten, diensten en processen. Het fonds bouwt onder andere voort op bestaande succesvolle financieringsinstrumenten als het Innovatiekrediet en de SEED Capital-regeling.

dinsdag 24 januari 2012

Door borgstellingskrediet BMKB meer financieringen mogelijk


In de huidige economische crisis valt het voor met name startende en snel groeiende ondernemers niet mee om aan de juiste financiering te komen. De banken zijn terughoudener geworden en vragen vaak meer zekerheid voor te verstrekken leningen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft daarom de bestaande regeling voor het Borgstellingskrediet verhoogd van 50% naar 80%. Hierdoor is het voor banken aantrekkelijker om krediet te verstrekken aan het midden en kleinbedrijf.

vrijdag 13 januari 2012

Innovatiefonds voor vernieuwende mkb'ers


Vernieuwende ondernemers in het mkb, maar ook ondernemingen die groter zijn, kunnen sinds 1 januari een beroep doen op het Innovatiefonds MKB+. Deze vernieuwers die door banken vaak als risicovol worden gezien en daardoor hun kredietaanvraag vaker afgewezen zien worden, kunnen door het fonds sneller hun financiering rond krijgen.

donderdag 5 januari 2012

Meer overnamedeals maar lagere prijs

In het Nederlandse bedrijfsleven zijn vorig jaar meer fusie- en overnamedeals gesloten dan in 2010.
De totale waarde van de deals bereikte echter het laagste punt sinds september 2008, toen het dieptepunt werd bereikt van de bankencrisis.

maandag 2 januari 2012

Valkuilen bij bedrijfswaardering

Een ondernemer die zijn bedrijf wil laten waarderen, moet oppassen voor valkuilen. De belangrijkste op een rijtje gezet. ‘Het is een misvatting te denken dat de waarde van een onderneming kan worden afgelezen aan haar jaarrekening. Vaak gaapt er een groot gat tussen het eigen vermogen — dat is het verschil tussen de bezittingen en verplichtingen — dat op de balans staat en de ondernemingswaarde. Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen.’