vrijdag 15 juni 2012

Innovatiefonds MKB+ biedt mogelijkheden voor innovatieve ondernemers


Stel u ziet kansen in de markt voor een nieuw product. U beschikt over voldoende kennis en ambitie, maar niet over voldoende financiële slagkracht. Maar wie wil er (mee)investeren in een project dat veelbelovend is, maar ook hoge risico's met zich meebrengt? Antwoord: wellicht de overheid.
Veel ondernemers kennen de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) van de overheid. Bij de BMKB staat de overheid borg tot € 1 miljoen voor de financiering. U kunt hiervan gebruik maken als u een lening bij de bank wilt afsluiten, maar u de bank te weinig zekerheid kunt bieden. Doordat de overheid garant staat voor maximaal 50% van de gevraagde lening, is de bank eerder bereid u een lening te verstrekken.



Innovatieve ondernemers kunnen rekenen op extra gunstige voorwaarden. Allereerst kunt u op grond van de WBSO een zogenaamde S&O-verklaring (Speur- & Ontwikkelingswerk) aanvragen. Met deze verklaring komt u niet alleen in aanmerking voor fiscaal voordeel, maar gelden er ook ruimere mogelijkheden voor de BMKB. De overheid staat dan namelijk borg voor 60% van de lening bij de bank, bij een krediet van maximaal € 1,5 miljoen.



Daarnaast is het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie per 1 januari 2012 het InnovatiefondsMKB+ gestart. Tot en met 2015 is in totaal € 500 miljoen beschikbaar. Dit fonds bouwt onder andere voort op bestaande succesvolle financieringsinstrumenten. AgentschapNL is verantwoordelijk voor de uitvoering. Eén daarvan is het Innovatiekrediet. Zowel starters als gevestigde bedrijven kunnen profiteren van het Innovatiekrediet.



Een Innovatiekrediet wordt door de overheid rechtstreeks aan uw onderneming verstrekt, dus zonder tussenkomst van een bank. U bent hierbij niet afhankelijk van uw bank voor de toetsing van uw ondernemingsplan of project. De aanvraag voor een Innovatiekrediet doet u rechtstreeks bij de overheid (in dit geval AgentschapNL) en AgentschapNL toetst uw plan of project.



Het krediet is bestemd voor veelbelovende innovatieve projecten die binnen enkele jaren leiden tot nieuwe producten. Daarbij kan het gaan om de technische ontwikkeling van een nieuw product of de ontwikkeling van een medicijn waarbij nog een klinische studie is vereist.



Met het Innovatiekrediet kan voor MKB-bedrijven 35% van de ontwikkelingskosten van een project (o.a. loonkosten R&D, specifieke materialen, machines en apparatuur) worden gefinancierd vanaf € 150.000,- tot een maximum van € 5 miljoen. Indien het project in technische zin mislukt kan het verstrekte geld kwijtgescholden worden. Indien het project slaagt moet de lening inclusief opgebouwde rente binnen tien jaar worden terugbetaald. De rente hangt af van het risicoprofiel en bedraagt voor nieuwe projecten 4%, 7% of 10%.



Ander voordeel is dat betrokkenheid van het InnovatiefondsMKB+ tevens helpt andere financiers van de onderneming over de streep te trekken. Innovatie ondernemers komen dankzij het Innovatiefonds MKB+ makkelijker aan financiering waardoor ze sneller kunnen groeien en de beschikbare kennis kunnen omzetten in vernieuwende producten en diensten.

U kunt mij direct contacten op 06 57 99 87 81 of martijn.boer@havendijk.nl of martijn.boer@mkb-bedrijfsovernames.nl Ik werk samen met mijn collega's in Gorinchem. Afgestudeerd als Register Adviseur Bedrijfsopvolging (RAB) en daarmee gecertificeerd adviseur in bedrijfsoverdracht. Door mijn jarenlange van 14 jaar ervaring en kennis van bedrijfsovernames en financieringen gecombineerd met mijn bedrijfskundige achtergrond, ben ik inzetbaar als adviseur bij bedrijfsovernames, financieringen, businessplannen en als klankbord voor u als ondernemer.

www.havendijk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten