maandag 21 mei 2012

Overnemers verschillen beduidend van starters.


Overnemers verschillen beduidend van starters. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel. Die verschillen zitten hem niet alleen in ervaring en achtergrond, maar ook in persoonlijkheid. Uit het onderzoek blijkt tevens dat bij beide typen andere factoren bepalend zijn voor de (omzet)groei van hun bedrijf.

http://www.mkb-bedrijfsovernames.nl/
Overnemers marktgerichter

Bedrijfsovernemers zijn doorgaans minder ontevreden met hun baan en vinden makkelijker passend werk dan starters. Het zijn vaker dominante, marktgerichte personen met veel doorzettingsvermogen maar ook met een lagere bereidheid tot het nemen van risico’s. Deze persoonskenmerken spelen samen met flexibiliteit een doorslaggevende rol bij de (omzet)groei van hun bedrijf.

Jonge starters succesvoller

Bij starters zijn vooral human capital factoren (leeftijd en eerdere werk- en managementervaring) van belang voor groei. Bij starters speelt leeftijd een belangrijke rol: hoe ouder starters zijn, hoe lager hun omzetgroei. Bij overnemers is eerdere ervaring met het ondernemerschap meer van belang. Overnemers zijn onverwacht jonger dan starters en beschikken over minder jaren werk- en managementervaring.

Werkgelegenheid

Internationaal onderzoek wijst uit dat starters de concurrentiekracht van het bedrijfsleven versterken, maar dat zij op lange termijn een negatief effect hebben op de werkgelegenheid. Het zijn vooral de bedrijven van bedrijfsovernemers die een hoge overlevingskans hebben, bijdragen aan innovaties, omzetgroei en de werkgelegenheid.

‘Nederland schiet, net als in andere EU-landen, tekort op de markt bij overnameadvisering’, aldus Van Teeffelen. ‘Nederland kent geen landelijke of regionale ondersteuningsprogramma’s voor kopende ondernemers. Ook is er gebrek aan financieringsmogelijkheden bij overnames in het micro- en kleinbedrijf. Dit terwijl het aannemelijk is dat het belang van bedrijfsovernemers voor de economie groter is dan die van starters.’

belastingen, effecten van economische crisis en overige ondernemersvraagstukken. Het panel biedt de Kamer van Koophandel ook de kans haar producten en diensten direct af te stemmen op de behoefte van de ondernemer.

Voor vragen kunt u mij bellen op 06 – 5799 8781 of mailen op martijn.boer@havendijk.nl

Ik ben partner en daarmee zelf ondernemer en werkzaam vanuit onze vestiging in Gorinchem. Tevens ben ik een geregistreerd RAB® adviseur (www.rabregister.nl). Tevens werkzaam als waarderingsdeskundige voor de rechtbank Dordrecht.

Ik ben afgestudeerd als Register Adviseur Bedrijfsopvolging (RAB) en daarmee gecertificeerd adviseur in bedrijfsoverdracht. Met ruim 13 jaar praktijkervaring in bedrijfsovernames, bedrijfsfinancieringen en Corporate Finance, gecombineerd met mijn academische en bedrijfskundige achtergrond actief in:


* bedrijfsovernames, overdracht, aankoop en verkoop bedrijf

* bedrijfsfinancieringen (banken, inf. investors, participaties)

* bedrijfswaarderingen

* herstructuring / recovery

* bedrijfsadviseur

* strategische businessplannen

* business coach / klankbord voor de ondernemer


Lid van divers instanties, te weten: Industriele Kring Gorinchem (IKG), VNO NCW West, Werkgevers Drechtsteden, Unitas Business Club, Meerbusiness en De Ronde Tafel Gorinchem. CM&P Gorininchem is lid van de Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars (BOBB).

Met mijn en onze succesvolle aanpak (geen no cure no pay) en onze eigen kritische blik beginnen wij alleen aan trajecten waar wij zelf voor 100% achter staan. Hiermee scoren wij ondanks de crisis nog altijd 100% op onze uitgewerkte bedrijfsoverdracht en financieringstrajecten! Een vrijblijvend afspraak is zo gemaakt. Neem contact op en bel 06 57 99 87 81 of mail martijn.boer@havendijk.nl
Specialties

Ondernemingsplannen, business cases, bedrijfswaardering ondernemingsstrategie, financieringsplannen, financieringsbehoefte, investeringsvraagstukken, bedrijfsfinanciering, bedrijfskrediet, recovery, revisies, liquiditeitstekorten, startplannen, bedrijfsovernames, acquisities, fusies, MBO's, MBI's, familiebedrijven, bedrijfsopvolging, doorstart, groei, expansie, MKB, interim management, management support, crisismanagement, reorganisaties, bedrijfskrimp. DGA's.


Bron: KvK NL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten