vrijdag 5 februari 2010

Economische crisis nog niet voorbij

Er zijn bedrijven die hinder ondervinden van de economische crisis. Alleen het feit al dat het aantal faillissementen in 2009 ten opzichte van 2008 is verdubbeld, is een belangrijk signaal. Voor sommige bedrijven is het lastig de eindjes aan elkaar te knopen.

Ondernemers kunnen daarbij last hebben van een te afwachtende houding en denken: "het komt allemaal wel goed". Ik als CM&P Consultant maak de bedrijven de urgentie van maatregelen duidelijk, ondersteun de ondernemers en zorg voor een frisse wind door het bedrijf.

Ik wil graag ondersteuning bieden aan bedrijven in zwaar weer. De recessie die we nu mee maken is niet eerder zo diep geweest. Ondernemers die in zwaar weer verkeren, verwachten dat de bank hen wel te hulp zal schieten. Maar banken verwachten een goed onderbouwd recoveryplan, waarbij herfinanciering en herstructurering een grote rol kunnen spelen. Ondernemers moeten zich realiseren dat hulp vragen geen schande is.

Er is vaak sprake van een drempel. Wanneer ondernemers hier eenmaal aan tafel zitten, zeggen ze vaak: had ik dit maar drie maanden eerder gedaan. Belangrijk om te weten is dat het eerste gesprek niet in rekening wordt gebracht.

Als de ondernemer besluit verder te gaan, wordt er door mij binnen maximaal zestien uur een zogenoemde quick-scan uitgevoerd. Dan bepalen we waar de mogelijkheden liggen. De ondernemer weet hierdoor precies waar hij of zij aan toe is. In het daaropvolgend recoveryplan blijkt het vaak mogelijk om in een kort tijdsbestek tot een helder uitgewerkt verbeter- of toekomstscenario te komen. Met betrokken banken en overige partijen kan vaak bijzonder constructief worden samengewerkt om zo de toekomst van de onderneming veilig te stellen.

Ik kan beamen dat ondernemen bij mooi weer fijner is. Natuurlijk is het leuker om vanuit kracht te werken. Maar er moet niet vergeten worden dat er nu voor solide bedrijven ook genoeg kansen zijn, die wachten om benut te worden. Voor vragen en opmerkingen mail martijn.boer@cmenp.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten