dinsdag 24 januari 2012

Door borgstellingskrediet BMKB meer financieringen mogelijk


In de huidige economische crisis valt het voor met name startende en snel groeiende ondernemers niet mee om aan de juiste financiering te komen. De banken zijn terughoudener geworden en vragen vaak meer zekerheid voor te verstrekken leningen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft daarom de bestaande regeling voor het Borgstellingskrediet verhoogd van 50% naar 80%. Hierdoor is het voor banken aantrekkelijker om krediet te verstrekken aan het midden en kleinbedrijf.

Naast de regeling voor startende ondernemingen kunnen nu ook bestaande MKB bedrijven gebruik maken van een 80% borgstelling door het Ministerie van Economische Zaken voor een krediet bij een bank of financiële instelling. De genoemde verhoging van 50% naar 80% geldt voor de eerste € 250.000. Boven dit bedrag blijft het percentage van 50% gehandhaaft. Om in aanmerking te kunnen komen voor een Borgstellingskrediet, moet een bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen.

• Er mogen maximaal 250 personen in het bedrijf werkzaam zijn

• Het bedrijf dient over onvoldoende financiële middelen te beschikken voor investeringen

• Er dient inkomsten- of vennootschapsbelasting te worden betaald in Nederland

• Het tekort aan zekerheden mag niet groter zijn dan het te verstrekken borgstellingskrediet

• Er dienen goede continuïteits- alsmede rentebiliteitsvooruitzichten te zijn

Uitgesloten sectoren

In het Besluit Borgstelling MKB-kredieten (BBMK) zijn een aantal sectoren uitgesloten. Het betreft hier met name bedrijven welke zich bezig houden met de exploitatie van onroerende goederen, bedrijven in de land- en tuinbouw alsmede medische beroepen.


De lening

Een Borgstellingskrediet wordt verstrekt in de vorm van een lening. Het minimale bedrag van de lening is € 35.000,- terwijl er een maximum geldt van € 3.000.000,-. Vermeldt dient te worden dat een aantal banken slechts gaan tot een bedrag van maximaal € 1.500.000,-. Voor de eerste € 250.000 geldt met ingang van 11 februari 2010 een borgstellingsgarantie van het Ministerie van Economische Zaken van 80% terwijl over het meerdere een garantie kan worden gegeven van de helft van het te lenen bedrag.

De aflossing

In principe geldt voor de lening een maximale periode van 6 jaar, een uitzondering wordt gemaakt voor innovatieve ondernemingen of investeringen in onroerend goed waarbij de maximale periode 12 jaar betreft. De lening dient linear te worden afgelost, afhankelijk van de voorwaarden van de bank kan deze aflossing per maand of per kwartaal plaats vinden. Bij het Borgstellingskrediet bestaat de mogelijkheid de aflossing tijdelijk op te schorten als daar behoefte aan is.

Indien de onderneming gevoerd wordt als een Besloten Venootschap (B.V.) dan zal de bank van één of meer aandeelhouders een persoonlijke borgstelling vragen voor een deel van het borgstellingskrediet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten