maandag 24 januari 2011

Veel boeren willen hun bedrijf verkopen

Strenge eisen aan varkensbedrijven en het verbod op legbatterijen brengen veel boeren in de problemen en dat heeft zijn weerslag op de markt van agrarisch onroerend goed.
Dat meldt NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed in een rapportage over de tweede helft van het afgelopen jaar. Het aantal verkopen en de prijzen bleven al met al stabiel, maar dat verschilt per sector. Voor dit jaar verwacht NVM een rustige markt. Nieuwe eisen aan pluimveebedrijven gaan volgend jaar in en nieuwe eisen aan varkensbedrijven in 2013. Boeren moeten hun stallen aanpassen, maar veel van hen kunnen die investering niet opbrengen en proberen hun bedrijf te verkopen.

Problemen
Volgens Harry Boertjes van de NVM is het lastig aan te geven hoeveel agrariƫrs in de problemen komen. Het aanbod van varkensbedrijven bij de NVM is in een jaar tijd opgelopen van 48 naar 82.
Rendabele melkveebedrijven spelen in op het afschaffen van de melkquota in 2015 en hebben vaak plannen om uit te breiden. Grond in de omgeving van deze boeren is in trek. Het aanbod van woonboerderijen is de afgelopen vier jaar vrijwel verdubbeld van 2042 naar 4020 eind afgelopen jaar.

Natuurgebieden
Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd dat het geen geld meer over heeft voor de aankoop van grond voor verbindingszones tussen natuurgebieden. De NVM verwacht dan ook een ''zeer beperkte rol'' van de overheid op de markt. Ook gemeenten en projectontwikkelaars zijn nu terughoudend met het uitkopen van agrariƫrs.

Volgens de NVM wordt steeds meer agrarisch onroerend goed alleen verkoopbaar als gemeenten bereid zijn bestemmingsplannen te wijzigen en bijvoorbeeld een woonfunctie willen geven aan agrarische gebouwen. Bron NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed.




U kunt mij direct contacten op 06 57 99 87 81 of martijn.boer@havendijk.nl

www.havendijk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten