donderdag 3 februari 2011

Borgstelling en Groeifaciliteit populair in het MKB

De verruiming van de garantieregelingen door de overheid heeft het afgelopen jaar effect gehad voor financiering aan het mkb. In de eerste drie kwartalen van 2010 werd er gretig gebruik gemaakt van de Borgstellingsregeling MKB (BMKB), Groeifaciliteit en microfinanciering voor het verkrijgen van kredieten door het mkb. Tot en met het derde kwartaal van vorig jaar heeft de BMKB ruim 527 miljoen euro aan leningen mogelijk gemaakt terwijl er voor deze faciliteit is totaal 765 miljoen beschikbaar is. Specifiek voor kleinere bedragen met een maximum van 250.000 euro geldt sinds maart 2010 een garantieregeling tot 80 procent.

De Groeifaciliteit laat een gestage toename van het aantal toekenningen zien. In de eerste drie kwartalen van 2010 bedroeg het toegekende garantiebedrag al 11 miljoen. Toch wordt de faciliteit nog niet optimaal benut, want er is 170 miljoen euro beschikbaar.
Een verklaring daarvoor kan zijn dat mkb'ers terughoudend zijn bij het zoeken naar alternatieve financieringsvormen zoals durfkapitaal.
Ook microfinanciering voorziet in een behoefte onder voornamelijk kleinere bedrijven. Met name de detailhandel en zakelijke dienstverlening doen voor hun startkapitaal vaak een beroep op Qredits.
Inmiddels zijn er 1.000 leningen verstrekt aan evenzoveel bedrijven en is de bodem voor de eerste tranche bereikt.
Eind 2010 is er echter een tweede tranche van 30 miljoen euro beschikbaar gekomen, waardoor deze vorm van financiering doorgang kan vinden.

U kunt mij direct contacten op 06 57 99 87 81 of martijn.boer@havendijk.nl

www.havendijk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten