dinsdag 7 juni 2011

Onderhandelen met de verkoper van een bedrijf

De informatieronde is achter de rug, uw vragen zijn door de verkoper beantwoord en u weet wat het overname-doelwit waard is.

Verwacht niet dat u na het tekenen van de intentieverklaring nog makkelijk kunt terugonderhandelen
Als u nog steeds interesse heeft in het bedrijf, én als de verkoper met u rond de tafel wil, volgt nu het hoogtepunt van het overnameproces: de onderhandelingen.

Due diligence
De prijs en de betalingsvoorwaarden staan tijdens de onderhandelingen bovenaan de agenda, maar de voorwaarden waaronder de transactie plaatsvindt zijn minstens zo belangrijk. Denk daarbij aan garanties en vrijwaringen en aan een non-concurrentiebeding voor de verkoper.


Vaak zijn er twee onderhandelingsmomenten. De uitkomsten van de eerste ronde worden vastgelegd in een intentieverklaring. De prijs en de voorwaarden die daarin worden genoemd zijn nog niet definitief, maar zijn onder voorbehoud van, met name, het due diligence-onderzoek.

Intentieverklaring
Pas als dat onderzoek is afgerond en de koper precies weet wat hij koopt, worden alle details rond de transactie definitief ingevuld. Vooral als er veel zaken worden aangetroffen die afwijken van wat de verkoper heeft voorgespiegeld, leidt dat tot een zware tweede onderhandelingsronde.


Dit neemt niet weg dat in de eerste ronde de toon wordt gezet. Verwacht niet dat u na het tekenen van de intentieverklaring nog makkelijk kunt terugonderhandelen. De verkoper zal alleen akkoord gaan met verlaging van de koopsom als het overnameonderzoek nieuwe feiten aan het licht brengt. In de eerste onderhandelingen zult u uw slag moeten slaan.


Voor vragen kunt u mij bellen op 06 – 5799 8781 of mailen op martijn.boer@cmenp.nl

Claassen, Moolenbeek & Partners is een ondernemend bureau en een landelijk werkende adviesorganisatie met ruim 30 vestigingen en meer dan 100 partners.

Ik ben werkzaam vanuit onze vestiging in Gorinchem waarbij ons werkgebied de plaatsen Dordrecht-Gorinchem-Vianen-Raamsdonkveer-Leerdam omvat. Tevens ben ik een geregistreerde RAB® adviseur (www.rabregister.nl).

Ik ben afgestudeerd als Register Adviseur Bedrijfsopvolging (RAB) en daarmee gecertificeerd adviseur in bedrijfsoverdracht. Met ruim 12 jaar praktijkervaring in bedrijfsovernames, bedrijfsfinancieringen en Corporate Finance, gecombineerd met mijn academische en bedrijfskundige achtergrond ben ik optimaal inzetbaar bij:

* bedrijfsfinancieringen incl. herstructuring en recovery
* bedrijfsoverdracht, overname en aankoop en verkoop bedrijf
* bedrijfswaarderingen
* strategische businessplannen
* business coach / klankbord voor de ondernemer

Ik ben lid van divers instanties, te weten: Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars (BOBB), Industriele Kring Gorinchem (IKG), VNO NCW West, Werkgevers Drechtsteden, Unitas Business Club, Meerbusiness en De Ronde Tafel Gorinchem.

Ik ben zelf ondernemer en met onze succesvolle aanpak scoren wij ondanks de crisis nog altijd 100% op de uitgewerkte financieringsaanvragen en bedrijfsoverdrachten!

Neem vrijblijvend contact op en bel 06 57 99 87 81.

SpecialtiesOndernemingsplannen, business cases, bedrijfswaardering ondernemingsstrategie, financieringsplannen, financieringsbehoefte, investeringsvraagstukken, bedrijfsfinanciering, bedrijfskrediet, recovery, revisies, liquiditeitstekorten, startplannen, bedrijfsovernames, acquisities, fusies, MBO's, MBI's, familiebedrijven, bedrijfsopvolging, doorstart, groei, expansie, MKB, interim management, management support, crisismanagement, reorganisaties, bedrijfskrimp. DGA's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten