maandag 15 oktober 2012

Kredietverlening bedrijfsleven blijft punt van zorg

                  
Uit onderzoek blijkt dat voor het eerst sinds de crisis van 2008 de kredietverlening aan het mkb niet meer groeit. Kredietverlening tot € 250.000 is over de jaren 2010-2011 gekrompen.

De Tweede Kamer had om het onderzoek van de banken gevraagd. Minister Verhagen (EL&I) heeft de bevindingen vorige week naar de Kamer gestuurd. De belangrijkste reden voor de stagnatie is dat bedrijven door de crisis minder investeren, waardoor de vraag naar financieringen afneemt. Anderzijds is de financierbaarheid van het midden- en kleinbedrijf verslechterd door de aanhoudende crisis. Kredietaanvragen worden daardoor kritisch beoordeeld door banken. De garantieregelingen (BMKB en GO) van het ministerie van Economische Zaken Landbouw & Innovatie bieden hier een goed antwoord op. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn daarom verheugd met het besluit van minister Verhagen om het budget voor de BMKB voor 2012 en 2013 te verhogen tot 1 miljard euro en om de garantieregeling van grotere bedrijven (GO) met een jaar te verlengen.

Aandacht Zij juichen het bovendien toe dat de borgstellingsregeling voor het mkb nu ook wordt opengesteld voor alternatieve financiers zoals oud-ondernemers en vermogende beleggers. Gezien de moeizame financiering van kleinere leningen (tot 250.000 euro) is het noodzakelijk dat hier extra aandacht voor komt. VNO-NCW en MKB-Nederland steunen EL&I bij gesprekken met alternatieve financiers voor het mkb. Nieuw financieringsaanbod kan de concurrentie voor dit deel van het bedrijfsleven vergroten. Maar ook moet het MKB+-Innovatiefonds zo snel mogelijk operationeel worden om voldoende risicodragend vermogen beschikbaar te krijgen, in aanvulling op het innovatiekrediet.

GroeibrekerZorgen zijn er ook dat de kredietverlening een spelbreker wordt wanneer de economie weer aantrekt en bedrijven gaan investeren. Banken kunnen dan, door de stapeling aan regelgeving die op hen afkomt, mogelijk niet aan de vraag naar financieringen voldoen. Een beperkte beschikbaarheid van kredietverlening aan bedrijven mag geen groeibreker worden. Nederland heeft met de beschikbaarheid van een enorm pensioenvermogen unieke en ruime mogelijkheden de banken te ontlasten van de hoge hypotheekschuld op hun balansen. Dit kan de broodnodige ruimte geven voor kredietverlening. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de minister van Financiën op in overleg met banken, bedrijfsleven en pensioensector zo spoedig mogelijk een plan uit te werken om de financieringsproblematiek in de financiële sector te verlichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten