maandag 1 november 2010

Situatie kredieten van banken verbeterd?

Bank leent gemakkelijker geld maar terughoudendheid in omvang krediet

De beoordelingsvoorwaarden die de Nederlandse banken hanteren bij het verstrekken van kortlopende leningen aan bedrijven zijn voor het eerst sinds 2006 versoepeld. Die conclusie komt uit het ECB-Bank Lending Survey, uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB).

Wel terughoudendheid in omvang krediet
Het minder stringent omgaan met de goedkeuringscriteria voor kortlopende leningen heeft vooral te maken met concurrentie op de leenmarkt, aldus DNB. Banken voelen steeds meer rivaliteit van kredietverstrekkers en andere financiƫle instellingen en verruimen daarom hun voorwaarden.

Bedrijfskrediet
Ook kleven er volgens de Nederlandse banken minder risico's aan het verschaffen van krediet aan bedrijven, doordat de vaderlandse economie enigszins opkrabbelt. Die inschatting is vooral gebaseerd op de verwachtingen over de algemene economische bedrijvigheid en op de beoordeling van de vooruitzichten voor de betrokken onderneming of bedrijfstak.

De banken melden in het onderzoek dat ze denken dat de criteria voor het verstrekken van kortlopende leningen het komende kwartaal verder versoepeld wordt. De beoordelingsvoorwaarden voor langlopende leningen zijn echter verscherpt. Nederlandse banken blijven terughoudend in de omvang van de leningen aan het bedrijfsleven. De versoepeling van het kredietbeleid komt vooral neer op lagere gemiddelde marges op leningen.

Ondernemers
MKB-Nederland denkt dat ondernemers in de praktijk weinig merken van de verruiming van kredietregels. Volgens de belangenorganisatie stellen banken nog steeds hoge eisen aan het verstrekken van een lening. Doordat vooral kleine ondernemingen de dupe worden van deze criteria voor financiering, pleit MKB-Nederland ervoor om de 80 procent-borgstellingsregeling (BMKB) in 2011 te handhaven.

Bron FD

1 opmerking:

  1. Get the financing you need to help your business grow,Home finance, Business finance,Personal finance, Company finance, Student finance,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    ==============================================================================================================================
    Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen