maandag 22 november 2010

Liquiditeit groot probleem voor mkb'ers

Liquiditeit groot probleem voor mkb'ers
Veel ondernemers kunnen niet aan lopende betalingsverplichtingen voldoen

Meer dan de helft van de ondernemers heeft onvoldoende geld in kas om drie maanden kostendekkend te zijn, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO Nederland onder 556 directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) in opdracht van ING Assurantiekantoren Nederland.

Veel ondernemers kunnen niet aan lopende betalingsverplichtingen voldoen
Ongeveer één op de tien mkb'ers wist de afgelopen drie jaar de omzet met meer dan 25 procent te laten stijgen, ondanks de economische crisis. Daarnaast heeft driekwart van alle DGA's de ambitie in de komende vijf jaar te groeien.

Liquiditeitsmanagement
Maar groei is van grote invloed op het risicoprofiel van ondernemingen', zegt algemeen directeur Heleen de Heer van ING Assurantiekantoren Nederland. 'Wanneer ondernemers groeien, zullen ze niet zo snel geneigd zijn te analyseren wat er mis kan gaan.'

Eén van die bedrijfrisico's is dus liquiditeit. Om het probleem zoveel mogelijk onder controle te krijgen, kunnen ondernemers aan financiële planning doen. Met liquiditeitsmanagement worden de risico's zoveel mogelijk in kaart gebracht, waardoor problemen vaak ver van tevoren zichtbaar worden.

Financiering
Door de nijpende liquiditeitssituatie van mkb'ers zal er behoefte zijn aan financiering om aan de lopende betalingsverplichtingen te voldoen. Uit het halfjaaronderzoek Financieringsmonitor mkb (juli 2010) van het ministerie van Economische Zaken bleek dat verreweg de belangrijkste bestemming van de gezochte financiering extra werkkapitaal is, namelijk 45 procent.

Liquiditeitsmanagement helpt niet alleen om de risico's in kaart te brengen, maar financiers hechten er ook waarde aan. De cijfers van een onderneming worden bekend, waardoor bijvoorbeeld banken eerder bereid zijn tot financiering. In veel gevallen zal liquiditeitsmanagement een bijdrage leveren aan de financiële gezondheid van het bedrijf en kapitaalverschaffers eerder over de streep trekken.

U kunt mij direct contacten op 06 57 99 87 81 of martijn.boer@havendijk.nl. Ik ben cum laude afgestudeerd als Register Adviseur Bedrijfsopvolging (RAB) en daarmee gecertificeerd adviseur in bedrijfsoverdracht. Door mijn jarenlange ervaring en kennis van bedrijfsovernames en financieringen gecombineerd met mijn bedrijfskundige achtergrond, ben ik inzetbaar als adviseur bij bedrijfsovernames, financieringen, businessplannen en als klankbord voor u als ondernemer.

1 opmerking:

  1. Get the financing you need to help your business grow,Home finance, Business finance,Personal finance, Company finance, Student finance,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    ==============================================================================================================================
    Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen