woensdag 31 maart 2010

Europese ondernemers nemen weer meer krediet op

Europese ondernemers nemen weer meer krediet op.

Hieronder het bericht uit het FD van 26 maart 2010
De kredietverlening aan bedrijven in de eurozone komt uit het slop. Na ruim een jaar durven ondernemers hun schulden weer te vergroten.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Analisten noemen de voorzichtige stijging in februari met 0,3% op maandbasis een 'bijzonder hoopvol' signaal voor het herstel van de economie en spreken van een omslagpunt.

Bedrijven hadden eind vorige maand voor euro 4700 mrd aan leningen opgenomen, euro13 mrd meer dan in januari. De kredietverlening aan huishoudens nam vorige maand al weer voor de tiende achtereenvolgende maand toe en wel met euro 11 mrd tot euro 4968 mrd. Daarvan werd het overgrote deel gebruikt ter financiering van een woning.

Traditioneel herstelpatroon

De ontwikkeling past keurig in het traditionele herstelpatroon, stelt econoom Martin van Vliet van ING. Het zijn altijd de consumenten die al vroeg in de cyclus weer instappen. Ondernemers zijn lang afwachtend en financieren eventuele investeringen vanuit de cashflow. Als de herstelfase eenmaal onderweg is, kloppen ze bij hun banken aan. 'Dat patroon zie je bij iedere recessie weer terug.'

Opvallend is dat bedrijven vooral leningen met een looptijd van meer dan vijf jaar zijn aangegaan. De hoeveelheid kredieten van minder dan een jaar nam in februari licht af. Ook dat beeld past in het traditionele patroon, benadrukt analist Michael Schubert van Commerzbank. Ondernemers gaan een langetermijncontract aan, omdat de lange rente in dit stadium nog bijzonder laag is. Ze weten dat de rente in een opgaande conjunctuur altijd oploopt.

Bedrijfsvoorraden

Een andere reden voor de geringe behoefte aan kort geld is dat de bedrijfsvoorraden nog steeds op een laag niveau liggen. Aangezien die doorgaans kort worden gefinancierd hebben bedrijven daarvoor minder kort geld nodig.

De laatste dagen schrijven steeds meer analisten dat de economie ontwaakt uit haar winterslaap en dat de groei in de eurozone in het eerste kwartaal verrassend hoog kan uitkomen. Voorlopende indicatoren als de Duitse Ifo-index en de inkoopmanagersindices wezen deze week duidelijk op een versnelling van het economisch herstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten