maandag 1 maart 2010

Waarde MKB Ondernemingen niet onder druk

Waardes mkb-bedrijven niet onder druk

De crisis heeft het afgelopen anderhalf jaar behoorlijk huisgehouden, en zeker ook in het mkb. Ons wordt vaak gevraagd wat dit betekent voor de waardering van een onderneming. Voor u wellicht een verrassend antwoord: er zijn geen grote veranderingen opgetreden. Wat overigens niet betekent dat er geen sprake is van lage transactieprijzen. Dit verdient enige toelichting.

De waardering van een onderneming is gebaseerd op de verwachting van de koper ten aanzien van de geldstromen die het bedrijf de komende jaren voortbrengt. Deze geldstromen worden samengevoegd met de rendementseis – de risicoperceptie - van de koper. Wij hebben de laatste jaren gerekend met een rendementseis tussen de 17,5 en 22,5%. Zeker gezien de lage rentetarieven zien wij geen reden met een hogere rendementseis te rekenen. Als de geldstromen op peil blijven, is er ook geen sprake van waardedaling.

De waarde van bedrijven is dus niet veel veranderd, de financieringsmogelijkheden zijn echter wel sterk gewijzigd. De afgelopen jaren is er zeer scherp gefinancierd door de banken. Een eigen vermogen van 10 tot 20%, in combinatie met een Euribor-opslag tussen de 0,75 en 1,25%, was niet ongebruikelijk. Deze tijden zijn voorbij, en komen volgens veel banken ook niet meer terug. Momenteel eisen banken dat een eigen vermogen tussen de 30 en 50% wordt ingebracht en zijn de renteopslagen meer dan verdubbeld.

Deze beperking van de financieringsruimte is niet alleen een probleem van de koper. De verkoper zal zich moeten afvragen of hij genoegen wil nemen met een lagere opbrengst of een deel van de financiering voor zijn rekening wil nemen.
In het bovenstaande hebben we enkele gemiddelden genoemd. De ‘gemiddelde transactie’ bestaat – zeker in de tijd – niet meer. Bedrijfsoverdracht is maatwerk.




Bron: ondernemer.nl

1 opmerking:

  1. Get the financing you need to help your business grow,Home finance, Business finance,Personal finance, Company finance, Student finance,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/
    ==============================================================================================================================
    Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
    Blog: https://capitallendinghelpdesk.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen