woensdag 17 maart 2010

Overnamesommen MKB onder druk

Overnamesommen MKB onder druk


De Nederlandse financiële economie wordt behoorlijk geraakt door de kredietcrisis. Echter welke gevolgen heeft de crisis op de reële economie en met name het midden- en kleinbedrijf. CM&P voorziet grote continuïteitsproblemen bij bedrijven die onlangs zijn overgenomen tegen buitensporige waarderingen.

De financieringen die afgesloten zijn voor deze overnames trekken een zware wissel op de exploitatie van de ondernemingen. Hierdoor kunnen deze ondernemingen geen klappen opvangen. Echter de markt krijgt nu wel klappen, enkele sectoren staan zwaar onder druk. Dit resulteert in dalende verkopen. Hierdoor kan niet meer aan de financiële verplichtingen worden voldaan, omdat die veelal uitgaan van groei. Zonder groei kan de rente en aflossing van de overnamesom niet meer worden betaald.

Ondanks de crisis en ondanks alle waarschuwingen en praktijkvoorbeelden wordt door enkele financiers, adviseurs en ondernemers nog steeds de te hoge waardering toegepast en wordt de ondernemer/onderneming opgezadeld met te hoge financieringslasten.

Het gevolg van de kredietcrisis en van de te hoge waarderingen is een stilstand in de overnames, in de tijd dat juist veel babyboomers moeten verkopen. De waarderingen/vraagprijzen van bedrijven moeten derhalve weer terug naar een reële waarde. Op deze manier is het alsnog mogelijk om een goede prijs te krijgen voor de onderneming en de koper kan alles duurzaam financieren. Groot voordeel is dat de onderneming bij een reële overnamesom wel overleefd in economisch zwaardere tijden.

CM&P heeft ook in een sterk groeiende economie altijd geadviseerd om reële financieringslasten ten opzichte van de overnamesom en de exploitatie aan te houden. Hierdoor is bij CM&P nog nooit een koper failliet gegaan door de te hoge overnamesom. Ondanks trends in de markt blijft vasthouden aan deze duurzame manier van financieren.

CM&P
CM&P adviseert ondernemers bij het complexe en complete traject van een bedrijfsoverdracht, fusie en overname. CM&P werkt landelijk met 30 vestigingen en heeft een uitgebreid bestand van kopende en verkopende partijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten