dinsdag 6 december 2011

Het borgstellingskrediet van de overheid geeft staatsgarantie aan MKB kredieten waardoor moeilijke financieringen nog steeds mogelijk zijn.

Het borgstellingskrediet van de overheid geeft staatsgarantie aan MKB kredieten waardoor moeilijke financieringen nog steeds mogelijk zijn. Uit de praktijk blijkt dat banken weer streng zijn geworden en dat zonder externe financiering zeer lastig is geworden.

http://www.mkb-bedrijfsovernames.nl/

De voorwaarden waaronder en de kijk op de ondernemer zijn van groot belang. Als specialisten in bedrijfsovernames en -financieringen beschikken wij over uitgebreide kennis op dit gebied en begeleiden wij dagelijks ondernemers bij het verkrijgen van (overname)financieringen.

In deze tijd waarin veel aanvragen door banken worden afgewezen, onderscheiden wij ons met onze succesvolle aanpak. Ondanks de economische situatie scoren wij nog altijd 100% op door ons uitgewerkte financieringsaanvragen. Een gegeven waar wij trots op zijn.

op slot nu de tijden opnieuw onzeker zijn? De banken zijn duidelijk voorzichtiger met het geven van een fiat voor financieringsaanvragen. Vóór de crisis kreeg 80% van de bedrijfskredieten groen licht, nu is dat 65%.
Banken blijven krediet verstrekken, maar kijken strenger naar de risico’s die ze nemen en naar de voorwaarden die ze daarbij stellen. Ze kijken ook stringenter naar de individuele ondernemer. Wie is hij of zij? Hoe presteert hij ten opzichte van zijn concurrenten in de markt?

Hogere kosten

Vóór de crisis zag je financieringen op bedrijfspanden tot 110%van de executiewaarde. Dan spreken we dus bijna over een financiering op vrije verkoopwaarde. Een ondernemer moest dan wel aantonen dat hij over voldoende cashflow beschikt om zijn rente en aflossing te betalen. Tegenwoordig mag een ondernemer blij zijn met een financiering tot 70 à 80% van de executiewaarde. Anders gezegd: tot 60 à 65% van de vrije verkoopwaarde’. Kijk je naar bedrijfsmiddelen— denk aan trucks en kranen—dan kon een ondernemer bij financial lease tot 100% financieren. Dat kan nog steeds, maar de restwaarde van kranen is door overcapaciteit lager gesteld. Dit betekent dat ondernemers hun prijzen gaan doorberekenen, wat zich vertaalt in hogere kosten, wat weer doorwerkt in de economie.

Aanvullende financieringsbronnen

Alternatieve financieringsbronnen worden steeds belangrijker als een noodzakelijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor bancair krediet. Bij 30% tot 40%van alle financieringen waarin wij adviseren, moeten ondernemers een vorm van risicokapitaal toevoegen om een bank überhaupt te interesseren. Maar het is lastig voor een lokale ondernemer om zo’n investeerder te vinden. De meeste entrepreneurs hebben geen rijke tante. Wij moeten die informele investeerders bij de ondernemer introduceren. Daarnaast staan Amerikaanse en Duitse banken op het punt hier financieringsproducten te introduceren voor onroerend goed en bedrijfsmiddelen.

Borgstelling MKB-Kredieten

Om de kredietverstrekking te stimuleren kunnen overheidsregelingen zoals de Borgstelling MKB-Kredieten worden ingezet, maar de vraag is of de overheid stimuleringsbeleid alleen vanuit Economisch Zaken, Landbouw en Innovatie moet ontwikkelen. Het ministerie van Financiën zou branches die achterblijven tijdelijk fiscale prikkels toe kunnen dienen, aldus Van der Weg.‘Maar het zijn vooral de bankiers die meer vanuit ondernemerschap naar bedrijven kunnen kijken. Ze zitten nog te vaak gevangen in hun bancaire systemen. “Dat past niet in ons beleid”, hoor je dan. Ze zouden creatiever kunnen denken, zich vaker kunnen afvragen:hoe zouden we die ondernemer toch kunnen helpen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten