dinsdag 27 december 2011

10 succesfactoren bij bedrijfsopvolging

 10 succesfactoren bij bedrijfsopvolging volgens de ScoreCard Opvolging.

• Nieuwe rol voor overdrager

• Capabele en gemotiveerde opvolger

• Goede relatie tussen overdrager en opvolger

• Goede familierelaties


• Effectieve organisatie en bestuur van familie en bedrijf

• Grondige onderzoekalternatieven

• Teamgevoel met niet-familieleden

• Kundige leiding familiebedrijf

• Eigendomsoverdracht goed geregeld

• Opvolging planmatig aangepakt

Nieuwe rol voor overdrager

Overdragen is loslaten. Rationeel weet u dat de opvolging klopt en dat u de juiste beslissing neemt, emotioneel kunt u de nodige weerstand ervaren en onzeker zijn over het proces. Uw onderneming is een deel van uzelf, u verliest de controle en daarmee iets van uw eigen identiteit. Uw onzekerheid is begrijpelijk. Toch kunt u het proces op een constructieve manier tegemoet gaan door 4 zekerheden in te bouwen:

• Zekerheid over de organisatie van uw bedrijf

• Zekerheid op het persoonlijke financiële vlak

• Zekerheid op het vlak van familie: wees eerlijk over de vraag of opvolging door kinderen passend of eerder wenselijk is

• Zekerheid op het persoonlijke psychologische vlak: neem de tijd voor zelfreflectie

Goede relatie tussen overdrager en opvolger

Essentieel voor de continuïteit is een bekwame, gemotiveerde opvolger die de leiding overneemt. Integriteit, engagement voor het bedrijf, respect bij het personeel, besluitvaardigheid en goede sociale vaardigheden zijn essentiële eigenschappen voor uw opvolger. De moeilijkste periode in de overdracht is vaak de termijn waarbinnen oud en nieuw de leiding moeten delen. Uw opvolger moet zich nog waarmaken en uw respect verwerven en dat van het personeel. Een goede relatie tussen u en uw opvolger is een cruciale succesfactor en moet worden opgebouwd. Investeer voldoende tijd hierin.

Grondig onderzoek alternatieven

Het is verstandig alle alternatieven op een rijtje te zetten. Verkoop binnen de familie kent zijn voordelen, maar daar staat tegenover dat externe managers vaak voor professionalisering van de onderneming zorgen. Verkoop van de onderneming aan de concurrentie is emotioneel en pijnlijk, maar als er geen alternatieven voorhanden zijn, vaak de beste oplossing qua overnamesom én zekerheid voor het personeel.

Teamgevoel met niet-familieleden

Voor een succesvolle opvolging is het van belang dat de nieuwe directie op een eigen manier leiding geeft aan het bedrijf. Uw opvolger verzamelt daarom waarschijnlijk een team van nieuwe mensen om zich heen. Binnen familiebedrijven is het belangrijk dat niet-familieleden eerlijke verantwoordelijkheden en kansen krijgen, in overeenstemming met hun capaciteiten.

Planmatige aanpak van de opvolging

Een heel belangrijke succesfactor is een gedegen planning van uw opvolging, van het profiel en het carrièreplan van uw opvolger tot de financiële planning.

De Scorecard Opvolging© is een instrument om de factoren die een rol spelen in het overdrachtsproces inzichtelijk te maken. U ziet in één oogopslag waar u staat. De Scorecard Opvolging© werd ontwikkeld door het Centrum van het Familiebedrijf, maar de punten zijn ook van toepassing op niet-familiebedrijven
 

1 opmerking:

  1. Wij zijn een erkende geldschieter die in 2000 is opgericht. We bedienen meer dan 60 landen met meer dan 200.000 agentschappen over de hele wereld. Solliciteer voor zakelijke of persoonlijke leningen, schuldconsolidatie, woningkrediet, hypotheeklening, projectlening, voor meer informatie Bezoek ons vandaag nog! E-mail: lendingcashhelpdesk@gmail.com
    whatsapp : +91 9108256518

    BeantwoordenVerwijderen